Старозагорци се поклониха пред делото и живота на Христо Ботев

Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит към загиналите за свободата на отечеството

Старозагорци се поклониха пред делото и живота на Христо Ботев | StandartNews.com

Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Христо Ботев, за да сведат глава пред подвига на гениалния поет-революционер и хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на България.

В началото на  тържествения общоградски ритуал  актьорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Георги Райчев припомни факти от живота на великия българин, тръгнал по пътя на борбата за освобождение на народа и родината си. Емблематичното стихотворение на Христо Ботев „Хаджи Димитър“ изпълни с плам Светломир Петков, от театрална школа „ЖЕСТ“ към ЦПЛР Стара Загора.  

„Днес е паметен ден, един от многото, които са вписани в календара на България. На този ден всички ние прекланяме глава пред подвига на Ботев. Подвигът на Ботев, който е един събирателен образ на всички онези знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата. За свободата на нашето Отечество, за свободата на Родината“, каза в словото си зам.-кметът Иванка Сотирова.

Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Средно училище „Христо Ботев” и Тракийски университет. Малки и големи старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.

На церемонията присъстваха още Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, Иван Чолаков, областен управител, Татяна Димитрова, началник РУО Стара Загора,общински съветници, деца, ученици и граждани.

Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит към загиналите за свободата на отечеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай