Старозагорски ученици станаха част от виртуална журналистика

Събитието събра онлайн младежи от цяла България, интересуващи се от журналистика

Старозагорски ученици станаха част от виртуална журналистика | StandartNews.com

В началото на юли двама старозагорски ученици- Иван Колев (12 клас) и Виктория Колева (9 клас), членове на клуб „Млад журналист“ при ЦПЛР Стара Загора, завоюваха приза в петдневно предизвикателство “Влез във виртуалната редакция”. То беше организирано от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и комисия “Фулбрайт.

Събитието събра онлайн младежи от цяла България, интересуващи се от журналистика, които имаха възможност да работят и да получат ценни съвети от опитни журналисти и медийни експерти.

Общо 23 участници бяха разделени в четири екипа,  като всеки от екипите трябваше да сформира, макар и виртуално, собствена редакция. Младежите участваха в планьорки, обучения и работилници за развиване на репортерските умения. Те влязоха в ролята на истински репортери и имаха задачата да произведат реален журналистически материал по дадената тема, а именно "Промяната". С помощта на техните редактори и ментори- професионалните журналисти Иван Радев, Мартин Димитров, Зорница Стоилова и Петър Георгиев,учениците търсиха информация, снимаха видеа и правиха интервюта с целта да създадат интересни и оригинални материали, които представиха в края на обучението.

Част от гост - лекторите на събитието бяха разследващият журналист Генка Шикерова, журналистът от в."Свободна зона" Теодора Бързакова, Димитър Кенаров и други български журналисти и преподаватели с опит, както в български, така и в международни медии.

Всички участници получиха сертификати за участие и книги, предоставени от книжарница "Сиела". Предизвикателството беше  финансирано от Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай