Вторник,

Старозагорски ученици се състезаваха по български език

От: Стандарт -
Старозагорски ученици се състезаваха по български език
A
A
A

За трета поредна година в старозагорското Шесто основно училище „Свети Никола“ се проведе училищния кръг  на състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Инициира се и се организира от  училището и е под патронажа на кмета на Община Стара Загора.

Тази година състезанието има специално посвещение - 180-годишнината на Светиниколското училище. „Едва ли има по-подходящ момент да насърчим децата  да конкурират своите знания, да развиват умения и дух, да търсят и да откриват нови предизвикателства в науката”, коментира директорът Дарина Гайдарова.

Основната задача е подкрепата на обучението по български език. Целта на състезанието е да подпомогне и да повиши езиковите компетентности на учениците, да развие интереси, потребности и нагласи, свързани с усвояване на понятия и нови думи, да изгради умения за представяне пред публика и да мотивира нагласа за самостоятелно учене. То е в помощ на учителите при подготовка на учениците за явяване на национално външно оценяване.

Състезанието е предназначено за ученици от III до VII клас. Те са разделени в две възрастови групи – III – IV клас и V-VII клас. Състезателите спелуват (произнасят по букви) думи, които имат особености в правописа и изговора, и усвояват знания, докато се забавляват.

Победители в училищния кръг станаха Пламена Пламенова Първанова, ученичка в IV клас  и Матея Данаилова Митева, ученичка в V клас.

Състезанието в Шесто основно училище се провежда по подобие на „Spelling Вее“, в което участниците спелува. Думите се подбират от предварително обявен списък. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг. Последният останал се обявява за победител.  „Spelling Вее“ е  възникнало в Америка през 1925 г. Тогава са се явили девет деца, а в момента се състезават над 11 милиона ученици. В много филми може да се види как деца участват в това състезание. В Съединените щати то се провежда ежегодно. Има издадени много справочници и помагала за участниците и то се предава по големите телевизионни канали.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички