Стара Загора отбеляза тържествено 114 години от обявяването на Независимостта на България

С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора, бе отдадена почит пред всички, допринесли за обявяването на България за независима държава

Стара Загора отбеляза тържествено 114 години от обявяването на Независимостта на България | StandartNews.com

С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада, в парк „Александър Стамболийски“, бе отдадена почит пред всички, допринесли за обявяването на България за независима държава през  1908 година. С венци и цветя пред Паметник на загиналите във войните старозагорци бе отбелязано делото, довело държавата до равнопоставеност и подем.

„Преди 114 години на този ден, българският народ прави поредната важна крачка към заявяването на своя суверенитет.  Обявява своята независимост по категоричен начин. Историците казват, че този момент е бляскав за българската дипломация. България е била и е велика държава. Само след няколко седмици, част от кандидатите за народни представители, които са днес сред нас, ще бъдат в управлението на нашата държава. Знайте, че независимостта не е само спомен, не е само исторически факт, който ни събира пред паметниците. Тя е отговорност. Тя бива ценна, когато се чува гласът на народа. Завършвам с думите, които цар Фердинанд произнася на 22 септември 1908 година в църквата ”Св. Четиридесет мъченици” – Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! Честит празник!“, каза в словото си ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

В отбелязването на паметната дата се включиха още общински съветници, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, десетки представители на местната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни граждани. Водещ на събитието бе директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова.

Празничната програма продължи с празничен концерт на формации при НЧ „Климент Охридски -1860“ в парк „Александър Стамболийски“ и с пъстър фолклорен поздрав от НЧ „Настроение – 2017“ на площада пред Общинска администрация.

Храмов празник отбелязва старозагорското курортно селище Старозагорски бани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай