Спектакълът „Бомбето“ е победител на фестивала в Стара Загора

Спектакълът „Бомбето“ е големият победител в дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“

Спектакълът „Бомбето“ е победител на фестивала в Стара Загора | StandartNews.com

Наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ беше присъдена на Държавен куклен театър- Пловдив за спектакъла „Бомбето“. Това стана ясно по време на проведената снощи  тържествена церемония на сцената на Кукления театър в Стара Загора.

Журито под председателството на режисьорката Веселка Кунчева, в което бяха и сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков избра наградата за музика да бъде спечелена от Милен Апостолов за спектакъла „Ученикът на смъртта“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“- Плевен, спектакъла „Хартиени истории“ на Фондация театър Корсар и спектакъла „Кълбо“ на Център за изкуства „За Родопите“- Бостина.Отличен за най-добра сценография беше спектакълът „Дневникът на един луд“ на Театър Кредо- София с автори Нина Димитрова и Васил Василев- Зуека. Наградата за женска роля беше присъдена на Мелин Ердинч за спектакъла „Лукчо“ на Театър „Ателие 131“- София, награда за мъжка роля грабнаха Калин Зафиров, Ахмет Исмаил и Богдан Бухалов за спекталъка „Лукчо“ на Театър „Ателие“ 313- София.

Елитното жури присъди наградата за режисура на Катя Петрова за работата и в спектакъла „Бомбето“ на Държавен куклен театър-Пловдив. Отличието за експериментални и нови филми замина за Словакия и театър „Одиво“- Банска Бистрица за спектакъла „Ignis Fatuus”.

Младите театрални критици Катерина Георгиева, Анита Ангелова, Наталия Вълкова и Десислава Василева отличиха Наградата на младата театрална критика на Фондация „Театър Корсар“- София за спектакъла „Хартиени истории“. Наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство удостоен професор Боньо Лунков. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков - един от основателите на Кукления театър в Стара Загора.

В конкурсната програма  на тазгодишното издание на Международния куклено- театрален фестивал „Пиеро“ взеха участие 11 спектакъла от страната и Европа. По време на шестте фестивални дни беше представена и богата съпътстваща програма.

Организатори на събитието са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО”, Министерство на културата, Национален фонд Култура и организационната подкрепа на АКТ УНИМА България. Като съорганизатори на фестивала участват и сдружения с идеална цел, дружества, фирми и други организации. Средствата за организация и провеждане на фестивала се осигуряват от: Община Стара Загора; Министерство на Културата; ДКТ Стара Загора; Национален фонд Култура;Спонсорство, дарения, съвместна дейност, проектни сесии и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай