Понеделник,

Скъса се язовирна стена, потопи села в Добричко

От: Стандарт -
427
Скъса се язовирна стена, потопи села в Добричко
A
A
A

Поройните дъждове в община Крушари предизвикаха скъсване на язовирната стена, свързваща двата микроязовира край добричкото село Абрит и водният поток нахлу през дерето, към къщите в селото. Ръководството на община Крушари съвместно с Хасан Адемов – народен представител от област Добрич, извършват в момента спешна инспекция във всички населени места от община Крушари, пише "Монитор".

В Абрит на 19 юни привечер се изляха седемдесет литра на кв. м за един час. Язовирната стена се къса на следващия ден. Тежко пострадаха селата Александрия и Коритен, като в Александрия освен залети улици и частни дворове, водната стихия  изкърти уличната настилка, а градушка унищожи реколтата в зеленчуковите градини на хотара. Тонове кална земна маса се свлякоха от нивите по улиците на селото, заливайки подстъпите към кметството, читалището, пътят към местността Текето.

В спешен порядък ще се направи оценка на щетите върху публичната инфраструктура – пътища, улици, детската градина в Коритен, читалищата в пострадалите села, но от първоначалните огледи е ясно, че ще са необходими стотици хиляди левове за възстановяването им.

Пороен дъжд се изсипа в ранните часове на 21 юни над Добрич и близките села. Първите сигнали до РД ПБЗН за наводнени къщи и мазета са постъпили към 06 часа днес. Голяма част от тях са за територията на Добрич, основно в ниската част на града и в района на ромската махала. Паднало дърво блокира за няколко часа пътя към близкото село Богдан.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията