Събота,

Скъса се язовирна стена, потопи села в Добричко

От: Стандарт -
337
Скъса се язовирна стена, потопи села в Добричко
A
A
A

Поройните дъждове в община Крушари предизвикаха скъсване на язовирната стена, свързваща двата микроязовира край добричкото село Абрит и водният поток нахлу през дерето, към къщите в селото. Ръководството на община Крушари съвместно с Хасан Адемов – народен представител от област Добрич, извършват в момента спешна инспекция във всички населени места от община Крушари, пише "Монитор".

В Абрит на 19 юни привечер се изляха седемдесет литра на кв. м за един час. Язовирната стена се къса на следващия ден. Тежко пострадаха селата Александрия и Коритен, като в Александрия освен залети улици и частни дворове, водната стихия  изкърти уличната настилка, а градушка унищожи реколтата в зеленчуковите градини на хотара. Тонове кална земна маса се свлякоха от нивите по улиците на селото, заливайки подстъпите към кметството, читалището, пътят към местността Текето.

В спешен порядък ще се направи оценка на щетите върху публичната инфраструктура – пътища, улици, детската градина в Коритен, читалищата в пострадалите села, но от първоначалните огледи е ясно, че ще са необходими стотици хиляди левове за възстановяването им.

Пороен дъжд се изсипа в ранните часове на 21 юни над Добрич и близките села. Първите сигнали до РД ПБЗН за наводнени къщи и мазета са постъпили към 06 часа днес. Голяма част от тях са за територията на Добрич, основно в ниската част на града и в района на ромската махала. Паднало дърво блокира за няколко часа пътя към близкото село Богдан.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички