Сряда,

„Синя” стая ще пази децата от психотравми

От: Failed to load user -
A
A
A

Стара Загора. „Синя" стая, която ще пази деца, свидетели или жертви на насилие, от вторични психотравми, бе открита официално в комплекса за социални услуги в сряда в областния град. В нея малчуганите ще бъдат изслушвани и разпитвани насаме, далеч от лошите очи на насилници и любопитни свидетели.

Според статистиката 2200 деца годишно стават жертви на насилие. В много от случаите, когато са участници в съдебен процес, те се страхуват да разказват и описват отново и отново детайли за случилото се. Има деца, които са били разпитвани над 7 пъти за едно и също престъпление.

В България вече има изградени „сини стаи" в Шумен, Пазарджик, Пловдив, Велико Търново, София, Дупница Благоевград и Русе. Практиката е взаимствана от полския опит и реализирана от гражданско сдружение с подкрепата на Съюза на съдиите и Асоциацията на прокурорите в България.

Старозагорската „синя" бе открита официално от шефа на Държавна агенция закрила за детето Калин Каменов. Тя ще се обслужва от старозагорското сдружение „Самаряни", което е ангажирало 4-ма специалисти – психолози да защитават интереса на малолетните.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички