Шивачки на бунт за забавени заплати

Шивачки на бунт за забавени заплати | StandartNews.com

Шивачките от "Интендантско обслужване" ЕАД – Калофер обявиха стачка. В осем сутринта, когато трябваше да започне работният ден, вместо да влязат в цеховете работничките се събрали пред портала на завода, научи АСН. Искаха да разберат кога ще им бъдат изплатени дължимите възнаграждения, обясниха очевидци на драмата в калоферското предприятие.

Става дума за заплатите за май, юни и юли. От тях до момента жените са получили само по 70 лева аванс. Месечното им възнаграждение възлиза на 270 лева. От ръководството на завода реагирали като обявили вчерашния и днешния ден като неработни, като компенсация за един уикенд, през който се наложило шивачките да се трудят.

Междувременно още преди обяд шивачките са получили по картите си заплатите за месец май, а на част от тях са преведени пари и за юни.

"Интендантско обслужване" е държавно предприятие, чийто принципал е Министерството на отбраната. Основната му дейност е шиене на униформи за Българската армия, но работи и по други поръчки както за чужди държави, така и за български и чуждестранни фирми. От години предприятието е в криза. Министерството на отбраната вече е назначило проверка на финансовото му състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай