С "Баба Меца" по стъпките на Вазов

Доктор организира патриотично пътуване из Искърското дефиле

С "Баба Меца" по стъпките на Вазов | StandartNews.com

* Доктор организира патриотично пътуване из Искърското дефиле

* На 8 август ще има всенародно веселие и курбан в село Лесковдол

Доктор Андрей Маринков и сдружение „Обединени Балкани“ организират патриотично пътуване този уикенд под наслов „Не се гаси туй, що не гасне“.

Любимият лекар на община Своге ще потопи гостите в приключение, тръгвайки на 7 август с локомотива „Баба Меца“ по стъпките на дядо Вазов из дефилето, съчетаващо красоти и богата програма, а на 8-ми август ще се състои всенародно веселие и курбан в село Лесковдол.

Атракционното пътуване ще започне от Централна гара в София в 8:10 часа. Всеки, който иска да се присъедини, трябва да го направи най-късно до 9:10 сутринта, когато ще потегли самият влак. Той ще мине през гарите Курило, Реброво, Своге, Лакатник, Мездра.

Гостите на това приключение ще се насладят на богата фолклорна програма, изнесена от певчески и танцови състави от Дефилето и литератулно-музикални изпълнения на самодейни състави към читалищата „Народна култура 1954“ и „Искра 1928“, танцова школа "Шопите", народните творци Филип Синапов и Мария Иванова.

Артистите ще пресъздадат образите на героите от Дефилето -  Иван Вазов, Дядо Йоцо и Баба Илийца.

А на 8 август от 13 часа в село Лесковдол ще бъде открит и паметен исторически знак. Специални гости на събитието ще бъдат деца от Република Северна Македония."Баба Меца" е най-мощният парен локомотив в Европа. Неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света.

Името на локомотива "Баба Меца" идва от огромните размери и силната тяга. Върху 150-тонното тяло се упражнява 90 тона спирачна сила, разказва Ангел Алексиев, който работи в Локомотивното депо от 1989 година като локомотивен машинист.

"Баба Меца" е произведен единствено и само за България. Поръчани са 20 локомотива от нашите железници за теглене на тежки влакове - вагони, натоварени с въглища Перник до София и обратно през Владя.

Там наклонът е много голям и изисква голяма сила.Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него в продължение на три години като огняр работи и поетът Никола Вапцаров.Машината е кръстосвала жп линиите у нас до 1968-ма, когато е угасена.

Възстановяването на ценния звяр започва през април 2014 г., а работата е изключително тежка.Сега "Баба Меца" се използва за атракционни пътувания.

За връзка с доктор Андрей Маринков – 0887828588.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай