Четвъртък,

Ремонтират джамията в Разград

От: Станка Христова -
Ремонтират джамията в Разград
A
A
A

Екип от експерти, работили по реставрирането на Желязната църква „Свети Стефан" в Истанбул са готови да се включат в ремонта на  джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Архитект Фикрие Булунмаз и колегата й инженер констуктор Тайлан Акгюл, които възродиха за нов живот българската църква край Босфора, се срещнаха в Разград с областия управител Гюнай Хюсмен. Заедно с губернатора те разгледаха джамията, построена през ХVI век и заявиха, че  са готови да окажат експертна помощ при  реставрирането й.

Голямата разградска джамия е вторият по големина мюсюлмански храм у нас. Тя е обявена за културно исторически паметник от национално значение, но е затворена за посетители вече близо 40 години. Преди няколко години вандали, представили себе си за салафисти влязоха в храма и бетонираха пода, като разрушиха   средновековните мозайки там.

Решението джамията да бъде ремонтирана бе взето през миналата година от кабинета Борисов 3. Идеята е джамията да се превърне в музей, в който няма да се изпълняват религиозни обряди.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички