Сряда,

Река Русенски Лом в цветовете на дъгата

От: Стандарт -
Река Русенски Лом в цветовете на дъгата
A
A
A

За пореден път през последната година и в поредната цветова гама се оцветиха водите на река Русенски Лом, съобщава NOVA. От тръба в западната промишлена зона на Русе през последните дни изтича вода в сиво, бял или жълт цвят.

Ясен ли е замърсителят, има ли опасност за екосистемата?

През последната година е имало няколко сигнала от живущите в квартала. Това което тревожи хората в последните дни е не само цветът на реката, но и миризмата.

„Става дума за води, които наистина миришат ужасно. Може да се усети дори на улицата, няма и риба”, казват жители на Русе.

Представители на РИОСВ - Русе казват, че опасност за екосистемата няма. Превишения на нормите не били установени. Нямало и сигнали за умряла риба и растителност в зоната.

„Проверките са стартирали преди година. Навсякъде където е възможно сме направили проверки. Големите производители имат пречиствателни съоръжения, но това не означава, че те не си позволяват своеволия. Има издадени актове, а проверките продължават”, обясни началникът на отдел „Контрол на околната среда” в РИОСВ – Русе – инж. Христо Милков.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички