Разширяват „Зелената зона“ в София. Един квартал е потърпевш

Общо местата с платено паркиране са близо 33 500

Разширяват „Зелената зона“ в София. Един квартал е потърпевш | StandartNews.com

Ново 20 в София.

Обмислят разширяването на "Зелената зона" в София. Предложението е в нея да влезе и квартал "Гоце Делчев", предаде бТВ.

Проверка показва, че така платеното паркиране ще обхване близо 1/6 от града.

Общо в София местата с платено паркиране са близо 33 500. Две трети от тях са зелена зона. Предложението на районната администрация е да се добавят още 5000 места. Така паркирането в целия "Гоце Делчев" ще е платено.

„От настоящите парокместа, които имаме – сме изключили тези, които са незаконни – в зелени площи, тротоари, места, които по закон няма право да се паркира там. И това един от основните плюсове на режима за платено паркиране. Че регламентираните паркоместа стават повече, а колите стават една идея по-малко“, обясни Димитър Божилов, кмет на район „Триадица“. 

За да се въведе промяната, трябва да мине обществено обсъждане, което започва в сряда. Цената за един час престой е един лев.

„Хората могат да предлагат предложения, корекции. Трябва да се обсъдят и след това при наличие на функциониращ СОС – сигурен съм, че ще се стигне до някакъв консенсус и да го депозираме за разглеждане“, добави той. 

Очакванията са платеното паркиране да бъде въведено в квартала в рамките на година.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
Лилян Филипов
преди 3 месеца

Синя или зелена зона. Това са взети пари от Паркинги и гаражи, без да предоставят някаква услуга. За справка - Възраждане, Света Троица, и всички останали райони. Цял ден хора си паркират край Моловете на нашите места и плащат отново, вече платени от нас, живущите, места. Това ако не е кражба, здраве му кажи.

Откажи
Соня Миланова
преди 3 месеца

Грабеж, вземат ни пари срещу нищо! Това трябва да спре, като всички се противопоставим на общинската безобразна алчност.

Откажи
Атанас попов
преди 3 месеца

Ами правилно силно пълни взе да паркура

Откажи
Елка Стоянчова
преди 3 месеца

А Банишора? От страната на РЗИ, където наблъскаха ново строителство не може да де мине нито по протокол, нито по платното от паркирали коли. Никой не спазва и еднопосочните улици.

Откажи
Кирил
преди 3 месеца

Божинка, ти ли си?

Откажи
Phantom user
преди 3 месеца

То няма пътища те зони правят

Откажи
Елка Стоянчова
преди 3 месеца

И Банишора трябва. От страната на РЗИ, където наблъскаха ново строителство не може да де мине нито по протокол, нито по платното от паркирали коли. Никой не спазва и еднопосочните улици.

Откажи
Стефан
преди 3 месеца

Проблемът е, че зоната се продава 2 пъти - веднъж годишно на живеещите по местоживеене и втори път на паркиращите почасово. Буквално дублиране, ако не и повече. Живеещите в квартала се прибират след работното време на зоната и заварват тотална липса на паркоместа, защото е пълно и с хора, които сутрин рано излизат с колите си преди работното време на зоната и се връщат след него. Естествено, тези хора изобщо не заплащат нищо, а реално заемат места. Зоната трябва да бъде с работно време поне до 22 ч.

Откажи
Даниела Янева
преди 3 месеца

Преди да правят синя или зелена зона,да се погрижат за осигуряване на паркоместа за живеещите в квартала! Има толкова междублокови пространства,занемарени,с храсти и боклуци-да почисти столична община,да осигури паркинги,за да има място и за хората от квартала!!! Чудя се ,защо не съм виждала закопчано със скоба нито едно от луксозните возила в района на Александровска б-ца,например??!! Защото им се обаждат веднага ,да си преместят колите.... Чии интереси ослужва общината,какво се случва с парите от синята и зелената зона?????

Откажи