Понеделник,

Разрешителното за строеж на Алепу "вилидж" е нищожно реши съдът

От: Пламен Вълков -
178
Разрешителното за строеж на Алепу "вилидж" е нищожно реши съдът
A
A
A

Административният съд в Бургас обяви днес за нищожно „строителното разрешително“ за изграждането на курортния комплекс "Алепу вилидж" в защитената местност Алепу край Созопол.

В мотивите на съда е посочено, че са установени документни и други престъпления, а строителното разрешително е издадено в противоречие с материалните разпоредби на закона, предава бнр.

Днешното решение на магистратите идва след протест на Окръжната прокуратура, която атакува издаването на това разрешително за строеж.

Делото бе образувано през юни 2020 година. Съдът счита, че разрешението за строеж от 10.09.2018г., издадено от главния архитект на общ. Созопол, е в разрез с разпоредбите на закона, а именно липса на  законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му.

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебна-почеркова експертиза.

Според тях част от инвестиционните проекти до кмета на община Созопол не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респективно не са подадени от лице, имащо качеството на възложител.

В същото време изготвените след датата на издаване на първото разрешение за строеж – 26.02.2018г. инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към Заявлението от 30.08.2018 г. до кмета на община Созопол, подадено от пълномощник на „Алепу Вилидж " АД и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на разрешението за строеж. В тази част Окръжната прокуратура  ще сезира компетентната прокуратура. От там заявяват, че искането за обявяване на нищожността на акта може да се предяви без ограничение във времето.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжната прокуратура направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв.

Прокурорът по делото Христо Колев:

"Към момента мога да ви кажа, че строителството е спряно въз основа на протеста, който сме подали, там не се строи".

Междувременно в хода на делото адвокатът на Община Созопол Юри Бошнаков заяви, че няма извършени нарушения от главния архитект:

"Няма, разбира се, извършени нарушения. Дори и да има такива, те не са от такова естество да доведат до обявяване на нищожност на разрешението за строеж".

Според адвоката на инвеститорите Димитър Данаилов пък строителните документи за изграждането на подпорната стена и курортния комплекс са изрядни:

"Имаме напълно редовни строителни документи и процедура по издаване на разрешение за строеж".

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок, ако то бъде потвърдено.

"Този строеж е абсолютно незаконен и следва да се процедира като с всеки незаконен строеж, т.е. да бъде премахнат", каза прокурорът по делото Христо Колев.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията