Пускат водата на опасен "ничий" язовир

Пускат водата на опасен "ничий" язовир | StandartNews.com

Хасково. Контролирано изпускане на водите на един от най-опасните язовири в Хасковски регион започнаха службите в четвъртък.

В продължение на 12 дни ще бъде освободен 50 % от обема на яз. Стамболийски, което е 223 000 кубика, уточниха от Областната администрация.

Източването му започна след като на няколко пъти специализирани комисии посочиха състоянието на водоема като предаварийно. Язовирът край с. Стамболийски е един от 43-те потенциално опасни водни съоръжения в България.

През миналата година Вр.и.д. областен управител на Хасково Кадир Исов поиска 14 000 лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към МС, за да обезопаси яз."Стамболийски".

Тъй като язовирът е ничий, ремонтни дейности за момента не могат да се предприемат. Затова се налага и спешната мярка за източването му, обясниха от областното ведомство. От там уточниха, че обекта не се извежда от експлоатация и на следващ етап ще се търси възможност за неговия ремонт, за да може той да се ползва от населението.

Язовирът е строен през 1958-ма година от ТКЗС. През 2000-та е отдаден на арендатор, който се отказва от стопанисването през 2012-та. Оттогава държава и община не могат да се разберат чия собственост е язовирът и съответно кой трябва да го оправи.

Според Община Хасково водоемът е в активите на министерството на земеделието и никой в общината не е получават уведомление за собственост.

Според предходния областен управител на Хасково юристът Ирена Узунова стопанисването и обезопасяването на язовира е работа на общината, тъй като според Закона, имуществото на заличените организации /като ТКЗС/, което не може да бъде продадено и от което никой не желае да придобие дял", преминава безвъзмездно към съответната община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай