Пътят за Световното по математика минава през Стара Загора

От 15 до 19 юли 2019 г. в японския град Фукуока – град в Южна Япония, административен център на префектура Фукуока, на остров Кюшу, на брега на протока Цушима, ще се съберат млади математици от цял свят за поредното издание на World Mathematics Invitation

Пътят за Световното по математика  минава през Стара Загора | StandartNews.com


   От 15 до 19 юли 2019 г. в японския град Фукуока – град в Южна Япония, административен център на префектура Фукуока, на остров Кюшу, на брега на протока Цушима, ще се съберат млади математици от цял свят за поредното издание на World Mathematics Invitational. Това съобщи за електронния сайт dolap.bg координаторът на събитието за България, известният старозагорски математик Любомир Любенов. Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас върху две теми за всеки клас: раздел А, който е съставен от 15 задачи; раздел В, който е съставен от 10 задачи. Времето за работа и по двата раздела е 40 минути, припомня математикът.
  Квалификацията на българските кандидата за този световен форум ще се проведе  на 24 февруари в Стара Загора.  Общо 90 млади математици, 21 от които са старозагорци, ще спорят за място в големия математически финал в Япония, добави Любенов. Сред тях са златните медалисти от същото състезание през м.г. в Сеул – десетокласникът Марк Киричев от Варна и петокласникът Огнян Огнянов от София. Сред старозагорските представители е пък е шампионът на Азия оупън през 2017 и бронзов медалист от Сеул Теодор Танков.
 Любенов очаква успешен първи етап и на българския шампион от Тайланд 2018 г.-  първокласникът Мартин Матов от София , както и на 6-годишния Лъчезар Томов от Бургас, който е с перфектен резултат от квалификацията през декември 2018 г. за финала на Тайландската олимпиада.
  Резултатите от квалификацията на нашите таланти з в Стара Загора ще бъдат обявени в средата на мар

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай