Сряда,

Пътеводител на най-вкусната шкембе чорба

От: Стандарт -
6873
Пътеводител на най-вкусната шкембе чорба
A
A
A

"Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба", това е една от мислите, която се приписва на британския политик Уинстън Чърчил.

Дали наистина от устата му са излезли тези думи - не можем да твърдим със сигурност, но е факт, че нашите земи се славят с лютата чорбица.

Имаме си и много любители и разбирачи, които имат своето виждане  как точно да бъде приготвена шкембе чорбата, колко да е гъста и прочие. Всичко обаче са единодушни в едно - тайната  се крие в количеството чесън и лют пипер.

Как да обясниш на британците тази българска любов към чорбата? В голяма част от ресторантите у нас приготвят от "специалната" супа, но истинският любител не ходи къде да е.

Похапването на шкембе чорба е специална традиция, гони махмурлука или просто утолява глада. Във всеки случай обаче  трябва да се извършва на специално място. В шкембеджийница за която знаеш, че са приготвили сутринта прясна шкембе чорба, а не са извадили от камерата замразена супа, която да претоплят в микровълновата.

Истинският ценител знае, че за такива места си заслужава да пропътуваш километри!

 TrafficNews.bg подбра няколко от най-добрите шкембеджийници около Пловдив,  който се славят с майсторлъка си в приготвянето на чорбата.

Не можеш да се наречеш истински ценител на шкембе чорбата, ако не си бил в ресторант "Въча" в Йоаким Груево. Хората, които посещават заведението, са най-различни, отпред можеш да видиш спрени една друга лъскав джип и каруца. Преобладават мъже, а на всяка маса има купичка с оцет и чесън и друга с червен пипер. Поръчката задължително идва с четвърт хляб, така че не се налага да си поръчвате отделно.

Селото е само на 11 километра от Пловдив, а шкембеджийницата се намира на разклона в посока Перущица.

Асеновград  също се слави с много майстори на шкембе чорбата. Ако имате път натам, задължително трябва да посетите закусвалня "Тонито". Работи от малките часове на нощта и затваря на обяд. Намира се срещу бензиностанция "Лукойл" на изхода на Първомай, точно срещу новостроящата се джамия. Специалитет в заведението е "3 в 1" – шкембе, език и телешко варено.

На разклона на Поповица пък се намира заведението "Деметра", което също събира любители на шкембето от близо и далеч.

По пътя  Асеновград – Пловдив може да спрете за шкембе  в ресторанта за бързо хранене на Новомес. Заведението винаги е пълно и дори се чака на опашка на касата. Там  може да опитате и от агнешката чорба.

В Куклен пък трябва да посетите ресторант "Шанс", където също ще бъдете привлечени от мириса на шкембе чорбата.

В село Брестник се намира прочутата кръчма "Позитано".През 2004 Сергей Станишев се среща там с местни социалисти и за една нощ ресторантът сменя името си.  От тогава в скромната паянтова кръчмица се отбиват политици, посланици и обикновени милионери. В култовата кръчма са гостували депутати от Руската Дума и представители на почти всички дипломатически мисии у нас. Освен прочутите кюфтета, там се приготвя и шкембе чорба.

Ресторантът за ценители в Карлово пък се казва "Фиеста". Заслужава си да отидете до балканското градче само за да опитате от шкембе чорбата, която правят там.

Добри шкембеджийници има и в Пазарджик. В града се препоръчва гостилница "Танго". Истинско култово място обаче е турският ресторант "При майстор Неджо" на ТИР паркинга зад Шел - Пазарджик на магистрала "Тракия" в посока към София.

Една от най-вкусните шкембе чорби е на Юговското ханче. В комбинация с родопската разядка това е едно чудесна храна, което може да ви засити за няколко часа. 

Другото място в района е гостилница „Рай“ в село Звъничево – точно на центъра, на разклона за Велинград. Там шкембето е от местната кланница, подготвя се на място, като вкусът си е такъв, какъвто трябва, а в четвъртък се готви глава в шкембе (телешко) и се сервира докато свърши.

Ако все пак не ви се пътува и държите да си останете в Пловдив, препоръчваме ресторант „Ася”. Заведението се намира на улица „Георги Бенковски” 23 в квартал Капана.  Друго място под тепетата, прочуто с шкембе чорбата, е „Трапезица” до Понеделник пазара, както и „При Айлятин” в Аджисан махала.

Ето кои места за вкусна шкембе чорба добавят познавачите: 

- Ресторант Въча, с. Йоаким Груево

- На стадион Тодор Диев в Пловдив бие всички останали!

- Рунда на Филипово също си струва.

- Ресторант Дон в Брезово, или както го знаят местните - При Тумбито. Шкембе чорбата му е супер.

- В Пловдив: закусвалня Хрисияна до Била на автогара Родопи, Божоле-то на Кукленско шосе срещу Практикер и При Джери до Автото зад Полиграфията.

-Тихият кът в Асеновград

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията