Представиха книгата „Стара Загора: 100 портрета“

Създаването на сборника е по идея на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров

Представиха книгата „Стара Загора: 100 портрета“ | StandartNews.com

Автобиографични разкази на 31 забележителни личности с вдъхновяващ пример и принос в областта на културата, образованието, изкуството и науката бяха събрани в книгата „Стара Загора: 100 портрета“, част I. Създаването на сборника е по идея на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. „Вие винаги ще бъдете гражданин на нашата достолепна Стара Загора. Благодаря Ви, че каквото и да правите, където и да сте, носите нашия любим град в сърцето си! Благодаря Ви за дарбата, за труда, за направеното, за примера! Както е подчертано и в увода на книгата, те се вписват в богатството на Стара Загора, на България, на света. Вписват се в най-важния смисъл на човешката култура и цивилизация – надграждането“, се обърна към всички герои на изданието градоначалникът.

 

В първият том от поредицата „Стара Загора: 100 портрета“ са представени емблематични творци, дейци на образованието и науката, оставили и оставящи своя значим отпечатък в обществено-културния живот, не само на Стара Загора. Сред тях са оперните певци с безспорна слава Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Александър Марулев. Прима балерината Снежана Дескова и директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов. Любими актьори на поколения български зрители – Васил Михайлов, Ивалин Димитров, Галя Александрова, Ивелин Керанов, Иван Панев, Стефка Янорова, Дарин Петков и Нино Луканов, както и Стефан Вълдобрев с многоспектърните си творчески изяви. Поетът Таньо Клисуров, писателят Йордан Стоев, композиторът Кирил Тодоров, виртуозът на кларинета Иво Папазов-Ибряма, изкуствоведът проф. Марин Добрев. Своите разкази от първо лице за читателите споделят учените проф. Минко Балкански, акад. Иван Миланов и проф. Иван Божков, астрономът Алексей Стоев, математикът Любомир Любенов и преподавателят по информатика Павлин Пеев, създали плеяда български таланти. Художниците доц. Злати Златев и Валентин Дончевски, чиято картина с пейзаж на Аязмото краси корицата на изданието. Забележителните педагози Емилия Крайнина, Кънчо Матев, Павлина Ташкова.

 

Техните документални автобиографични портрети впечатляват с многостранна занимателност, идваща от откровената изповед на неповторимия им живот. В разказите им има напрежение, премеждия, приключения, борба, разочарования, победи, надежда. Има стотици кръстопътища и хоризонти на сплетени събития и характери, на талант и труд, на ценности и цели, на мечти и воля. Откровенията от първо лице са сътворени с майсторство и себераздаване в нестандартната обстановка на 2020 година от 13 автори, старозагорските журналисти – Радослава Рашева, Таня Иванова, Христо Христов, Максим Райнов, Йорданка Димитрова, Ваньо Стоилов, Павлина Василева, Мила Маринова, Желязко Динев, Диана Абашева, Трифон Митев, Тоня Клисурова, Петър Драгиев.

 

„Гордея се, а още повече се радвам, че в доста сложно време заедно направихме тази толкова богата и слънчева книга. Благодаря за разбирането, съпричастието, партньорството“, обърна се към творческия екип Петър Драгиев.

„Представянето на тази великолепна творба не успя да се случи през тази година, поради пандемичната обстановка, но ние сме уверени, че през 2021 година ще бъде издадена и втора част на „Стара Загора: 100 портрета“. На нейната премиера ще успеем да поканим всички забележителни личности, герои на двата сборника“, обясни зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че книгата ще бъде достъпна за всички читатели в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина“.

 

 Първата част на изданието ще бъде на разположение и на всички читалищни библиотеки от Община Стара Загора, както и в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай