Неделя,

Представиха емблематични сценични кукли и платна в Стара Загора

От: Стандарт -
Представиха емблематични сценични кукли и платна в Стара Загора
A
A
A

Ретроспективна изложба на Любомир Цакев (1940-2012) беше открита снощи в западната зала на Художествена галерия Стара Загора. В нея са събрани 50 произведенията (живопис и сценография), които представят различни периоди от творчеството на Цакев.

„Поводът ни е среща с човек, който е емблематичен за Стара Загора. Една от онези личности, които с емоцията и обаянието си даваха особен привкус на бохемата в Стара Загора“, каза по време на откриването проф. д-р Марин Добрев. „Всеки, който поне веднъж е влизал в сградата на Кукления театър на спектакъл, чиято сценография е на Любомир Цакев, няма как да не я е помнил. Всеки, който в продължение на десетилетия се е срещал с негови картини  по изложби – също. Събрани в едно пространство и едното, и другото направление, носят духа на неговата завидна личност.  Когато беше весел – си тананикаше“, разказа още спомени директорът на Художествената галерия.

Той изказа благодарност към директора на Държавен куклен театър Дарин Петков и всички работещи в културната институция за тази съвместна инициатива.

За магията зад завесите, за създадените от него десетки кукли говори директорът на Кукления театър Дарин Петков. „Като художник, дошъл в театъра ни през 1968 г., заедно с Васил Апостолов – режисьор, от работата на този велик тандем за Старозагорския куклен театър може да се говори като театър, поставен на професионална основа. Основен двигател за това винаги е бил Любомир Цакев с неговата висока академична взискателност, с неговия художествен вкус, с неговата безкомпромисност, с неговия работохолизъм и неговата голяма, голяма любов към това, което прави...Изложбата е памет и уважение към неговия живот и творчество, но и част от нашата идентичност. Част от неговия свят, в който сме живели и живеем“, допълни Петков. 

Любомир Цакев е талантлив живописец и е сред най - значимите фигури в българската куклена сценография. Роден е през 1940 г. в гр. Елхово. През 1968г. завършва специалност „Сценография” при проф. Георги Каракашев в Художествената академия и специализира куклена сценография в Прага. Постъпва в Старозагорския куклен театър. От 1969 г. започват участията му изложбите на старозагорските художници и първите му самостоятелни изяви в областта на куклената сценография. Талантът му е забелязан бързо и още през 1970 г. получава индивидуална награда на Фестивала на куклената пиеса във Варна за сценографията към „Ян Бибиян” от Елин Пелин. От 1973 г. е член на СБХ, а от 1976 г. до 1990 г.  е председател на художествения съвет на СБХ – група Стара Загора. През 1982 г. е назначен за директор на Държавен куклен театър – Стара Загора и остава на поста до 1996г. , когато тежка парализа прекъсва активната му творческа дейност. Умира на 17 февруари 2012 г.

Любомир Цакев е сценограф на над 70 куклени и редица театрални, балетни и оперетни постановки. Гостувал е като художник-постановчик на куклените театри в Санкт Петербург, Краков, София, Пловдив, Сливен, Варна, Русе и т.н. Куклени спектакли с негова сценография са представяни в Иран, Франция, Австрия, Кипър, Полша, Русия, Испания, Чехия и др. Участвал е в международни форуми в Прага, Бърно, Сао Пауло. Удостояван е с награди от редица форуми на българските куклени театри, от Съюза на българските художници, Съюза на артистите в България. Седемкратен носител е на наградата „Стара Загора”. Организирал е четири самостоятелни изложби. Негови живописни произведения притежават художествените галерии на Стара Загора, Кюстендил, Казанлък, Ямбол, Хасково, както и частни колекции в България, Германия и Великобритания.

 

На събитието присъстваха още зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, зам.-областният управител Петя Чакърова, директорът на библиотека „Родина- 1860“ Слава Драганова, приятели и почитатели на твореца.

Изложбата може да бъде видяна до 18 май.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички