Велико Търново празнува Ден на благодетели

Двайсет и втори март е празникът на Велико Търново

Велико Търново празнува Ден на благодетели | StandartNews.com

Двайсет и втори март е празникът на Велико Търново. Така старата столица отбелязва историческата битката край Клокотница, когато войската на Иван Асен разгромява византийците, нарушили мирния договор.

Празникът се чества още от тринадесети век и така Велико Търново е първият град в България, който има празник.

През 1924 г. по инициатива на група членове от училищното настоятелство Общинският съвет решава празникът на Велико Търново да се чества и като Ден на благодетелите.

От тогава шествието на учащите се, носещи портретите на благодетелите, придружени с кратка биографична справка, става неотменна част от официалната празнична програма.

Тази година заради въведените по-строги противоепидемични мерки общоградските тържества са отменени. На онлайн сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени наградите „Велико Търново“ и удостоени носителите на званието „Почетен гражданин“.

В 12 часа камбаните в крепостта „Царевец“ и в православните храмове в града ще отмерят 33 удара за празника на Велико Търново.

За посетители остава отворен единствено архитектурно-музеен резерват „Царевец”, който ще приема само индивидуални туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай