Вторник,

Велико Търново празнува Ден на благодетели

От: Мартина Суботинова -
171
Велико Търново празнува Ден на благодетели
A
A
A

Двайсет и втори март е празникът на Велико Търново. Така старата столица отбелязва историческата битката край Клокотница, когато войската на Иван Асен разгромява византийците, нарушили мирния договор.

Празникът се чества още от тринадесети век и така Велико Търново е първият град в България, който има празник.

През 1924 г. по инициатива на група членове от училищното настоятелство Общинският съвет решава празникът на Велико Търново да се чества и като Ден на благодетелите.

От тогава шествието на учащите се, носещи портретите на благодетелите, придружени с кратка биографична справка, става неотменна част от официалната празнична програма.

Тази година заради въведените по-строги противоепидемични мерки общоградските тържества са отменени. На онлайн сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени наградите „Велико Търново“ и удостоени носителите на званието „Почетен гражданин“.

В 12 часа камбаните в крепостта „Царевец“ и в православните храмове в града ще отмерят 33 удара за празника на Велико Търново.

За посетители остава отворен единствено архитектурно-музеен резерват „Царевец”, който ще приема само индивидуални туристи.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички