Пороят удари община Сатовча с щети за 500 000 лева

Пороят удари община Сатовча с щети за 500 000 лева | StandartNews.com

Благоевград. Отнесени улици и ниви, наводнени къщи, запушени канализации и шахти, отчаяни хора. Това е апокалиптичната картина в село Сатовча след 40-минутния страшен порой, който удари населеното място вечерта в петък, 13-и.

Потопът буквално удави общинския център и нанесе огромни поражения на инфраструктура, на земеделски земи и на частни домове. Специална комисия, назначена от общинския кмет Арбен Мименов, обиколи цялото селище, за да установи какви са щетите.

„По груби изчисления разрушенията, причинени от невиждания порой, са за близо половин милион лева. 4 улици са непроходими за автомобили, на тях асфалтът е отнесен от водната стихия. Околовръстният път също е разрушен, там се налага бетонирането на канавка, която при всеки силен дъжд се запушва и водата тръгва към селището. Цели канализации са запушени. 3-4 къщи бяха под вода, но вече са отводнени", заяви кметът Мименов. Десетки земеделци са в безизходица, тъй като водният ад е отнесъл нивите им и нищо не е останало в тях.

Най-засегнати са насажденията с тютюн и картофи. Общината ще изготви протокол за установените щети и ще направи количествено - стойностна сметка. Ще изпрати цялата документация до областната управа в Благоевград. Областният управител Муса Палев трябва да назначи нова комисия, която също ще направи оглед на пораженията в Сатовча. След това материалите ще се изпратят в Комисията за възстановяване и развитие към Министерски съвет, за да бъдат отпуснати финансови средства за ремонтите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай