Половин Перник отново без вода

Поради профилактика на топлопреносната мрежа перничани няма да имат топла вода от 22 август до 14 септември

Половин Перник отново без вода | StandartNews.com

Половин Перник отново е без вода заради планиран ремонт на съоръжение, намиращо се в мрежата „Софийска вода“, съобщиха от местното ВиК. Без вода са кварталите „Изток“, „Мошино“ и „Тева“, както и селата Големо Бучино и Люлин. Наред с това, поради профилактика на топлопреносната мрежа, перничани няма да имат топла вода от 22 август до 14 септември, съобщи агенция „Монитор”

В Перник беше въведен режим на водата на 18 ноември миналата година заради драстичното спадане на нивото на язовир „Студена“, а графикът на водоподаването неколкократно беше променян. Правителството отпусна 33 млн. лв. за ремонт и подмяна на части от водоснабдителната система и беше изграден авариен водопровод, за да бъде захранван градът от язовир „Бели Искър“.

Само два месеца след като на 24 юни отпадна водният режим половин Перник отново няма вода заради строителна дейност.

От началото на този месец водоснабдяването става от язовир „Бели Искър”, като отново беше пуснато в експлоатация и преминаващото през Мало Бучино съоръжение заради извършващия се ремонт на клон 2 от водоснабдителната система. Това наложи по време на строителните дейности градът да бъде разделен на две - източният район и селата Големо Бучино и Люлин получават вода от София, а централната градска част и околните селища - от язовир „Студена”. Въпреки спряното водоподаване на половината от града към момента водният обем на яз. „Студена“ е 21 426 900 куб. м при капацитет 25 519 100 куб. м. Това обявиха специалистите от ВиК, които извършват всекидневни замервания и наблюдения на водния поток и язовирната стена.

В същото време се провежда и ежегодната профилактика на съоръженията в ТЕЦ „Република“ и на топлопреносната мрежа в Пернишко. Ремонтите ще продължат цял месец, а дотогава перничани остават и без топла вода. Тази година профилактиката ще трае по-дълго заради сероочистваща инсталация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай