По-чист въздух за Перник тази зима

„Топлофикация Перник” инвестира 2 милиона лева за предстоящия отоплителен сезон

По-чист въздух за Перник тази зима | StandartNews.com

Очаква се тази зима въздухът в Перник да бъде по-чист. Основание за тези очаквания дават инвестициите от 2 милиона лева, които са планирани от „Топлофикация Перник” за предстоящия отоплителен сезон.

"В началото на месеца оттеглихме нашето инвестиционно намерение за оползотворяване на RDF и внесохме ново - като допълнително горивоо да се използва само биомаса, за което ще бъде проведена нова процедура", съобщи пред Dir.bg директорът на "Топлофикация Перник" инж. Любомир Спасов.

Според него промяната в горивната база е неизбежна. От една страна въглищата в Пернишкия басейн постепенно се изчерпват, от друга - цената на емисиите, които е необходимо да се купуват, непрекъснато расте.

"Поради тези 2 причини се налага да търсим нови варианти", каза инж. Спасов и конкретизира: "Необходимо е да закупим шредиращи машини, чрез които биомасата да се смила на достатъчно дребна фракция, за да е подходяща за използване в нашите котли. Във връзка със съвместното изгаряне на биомаса и въглища, планираме да инвестираме в частично преустройство на два от нашите парогенератори."

Общата стойност на инвестицията е около 2 милиона лева, като реализирането на намеренията се очаква да осигури на перничани по-чист въздух и съответно по-високо качество на живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай