Вторник,

Плаващи пясъци спрели метрото

От: Стандарт -
Плаващи пясъци спрели метрото
A
A
A

Водата от река Перловска и участък с плаващ пясък довели до надигането на релсите в метрото и спирането на движението му в участъка от "Театрална" до "Хаджи Димитър". Това обяви шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, който обясни, че проблемната зона е на 200-250 м от станция "Хаджи Димитър".

Братоев разказа, че тунелът е построен на два етапа. "Основната причина е, че в периода след няколко днвените дъждове, нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия в района е била наводнена и буквално подземните води са били на нивото на терена. По геоложките доклади нивото на подземните води е на минус 5,6 метра, тоест в този случай се е получи воден стълб, който е 14 метра по проект, а се е получил 19. Хидроизолацията е натиснала подложния бетон и е надигнала релсовия път. Засега основната носеща реконструкция няма индикации за дефекти. Паралено с това започнахме сондажи и в проблемата зона се оказа, че като се стигне на минус 19 метра буквално за секунди сондажът се напълни с вода и пясък. Това подсказва, че сме попаднали на плаващ пясък", обясни Братоев. По думите му геоложики проучвания в тунела са правени през 50 метра, но въпросния участък не попаднал в тях.

Шефът на "Метрополитен" обясни, че вече са демонтирани релсовият път и траверсите, сега се отстранява бетон. Той уточни, че няма проблем с бетона, който е здрав по всички изисквания.

Разработен е и нов проект, който предвижда по-голямо водно натоварване. Ще се направи и нова вътрешна облицовка.

Все още обаче не е ясно колко време ще продължи отстраняването на аварията. Не може да се посочи и виновен за случилото се. "Обектът е в гаранция, строителите ще отстранят дефекта", категоричен бе Братоев, но не са ангажира с точна цифра каква ще е неустойката, а само каза, че ще бъде калкулирано и времето, в което не е работил участъкът.

"Най-важното е, че няма пострадали хора и да се разработи подходящото решение, така че няма да има рецидиви", каза още директорът на "Метрополитен".

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че на всеки един етап от това, което предстои да се прави, ще се дава информация, за да знаят всички какво се случва.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички