Питат варненци за съдбата на Дупката

Общината инициира допитване до жителите на Варна каква да е съдбата на т.нар. Дупка в центъра на града

Питат варненци за съдбата на Дупката | StandartNews.com

На връх празника на града 15 август, Голяма Богородица, община Варна стартира допитване до гражданите на града каква да е съдбата на т.нар. Дупка в центъра (теренът между булевард "Княз Борис Първи" и ул. "Княз Александър Батенберг", ул. "Воден" и ул. "Архимандрит Филарет"). Предвижда се допитването да се проведе в две посоки - проучване на нагласите сред специалисти в областта на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни, след което ще бъде търсено и широко обществено мнение чрез анкета, съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап. След обработване на резултатите ще бъде обявен международен конкурс за пространството, заяви кметът Иван Портних.

Подробна информация за Дупката ще бъде качена в специален сайт, който ще бъде пуснат следващата седмица.

Т. нар. Дупка е пространство, разположено в идеалния център на града, и следва да съчетава различни обществени и търговски функции, които да направят участъка от бул. "Княз Борис Първи" и околните обществени пространства към ул. "Воден" и ул. "Шипка" още по-живи и използваеми, обясниха експертите от Обединение "Идея за Варна", които ще изготвят проучването.

Целта е да се намери точната функция на пространството, като отправна точка от пешеходната зона на Варна към Приморския парк, Римски терми - големи и малки, пристанището и други градски музеи, археологически обекти и обществени пространства. Улиците "Хан Аспарух" и "Александър Батенберг" са важна връзка между морето и активната градска зона, които от десетилетия са блокирани от т.нар. Дупка.

Затова бъдещите пространства трябва да обслужват на първо място обществения интерес и да интегрират по съвременен и достъпен начин откритите археологически ценности, коментира главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай