Неделя,

Перперикон става "Аполония" на Чудесата

A
A
A

София

Перперикон, второто чудо в класацията на в. "Стандарт" Чудесата на България, ще се превърне в Аполония на Чудесата.

В Кърджали ще тече 11 - то издание на Международния  фестивал "Перперикон". В продължение на седмица ще си дадат среща различните изкуствата. Чудо №2 ще събере актьори, музиканти и танцьори от страната.

Сред водещите постановки на артфеста са „Зимна приказка”на "Сфумато" и "Тримата мускетари" на театър София  с  Калин Врачански. Участва и Траян Георгиев от Македония  с пантомимния си спектакъл "Човекът".

В Кърджали ще пристигне и ученикът на Марсел Марсо Герасим Дишлиев. Най-нашумелият български актьор във Франция и продуцент  ще представи  моноспектакъла „Монолог с куфар”.

Навръх Еньовден е премиерата на поетичната книга "Самодивските клади" на д-р Йорданка Господинова. Вечерта  в двора на музея  ще продължи с концерта "Ренесансова и барокова музика”на ансамбъл "Афетуозо".

И този път артфестът ще бъде закрит на Двореца -светилище.

В тронната зала на 25 юни  ще бъдат връчени наградите "Златен" и "Сребърен Перперикон".

Цялостната  церемония ще бъде съпътствана от спектакъла ”Битката  за  Перперикон” с участието  на римската кохорта от Свищов и Прабългарската школа за оцеляване „Бага –тур” Стара Загора.

Във възстановката на древния акропол ще се включат над 100 души. След две хилядолетия пред очите на зрителите ще влязат в битка траки и римляни. Хор „Юлангело” ще  изпълни ортодоксална музика в средновековната  църква на Никета Ремесиански, а на сцената под звездите балет „Арабеск” ще представи спектакъла „Нестинарка”.

Фестивалът „Перперикон” се организира по проект, защитен пред Министерството на културата. Генерален спонсор на събитието е "Главболгарстрой Холдинг" АД и Болкан Минерал енд Майнинг.

Ирина Ангелова

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички