Сряда,

Паника за вода и в Сливен/СНИМКИ и ВИДЕО/

От: Стандарт -
238
Паника за вода и в Сливен/СНИМКИ и ВИДЕО/
A
A
A

Снимки и видео: Даниел Рундев, фейсбук

  • Снимки показват много ниско ниво на водата
  • Тенденциозни са, имаме запази до снеготопенето, няма да има режим, контрира шефът на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев

Снимки и видеа с социалните мрежи, показващи, че и язовир "Асеновец" е почти пресъхнал, паникьосаха сливналии. В Града под сините камъни започнаха да говорят, че най-късно през март ги чака съдбата на перничани – режим.

Особено шокиращо е въздействието на снимка на язовира преди и паралела със сегашното ниво на водата, документирани от Даниел Рундев. Хората се възмущават от пустинния пейзаж, обвиняват държавата в безхаберие и в същото време си "честитят" новите цени на водата от 1 януари, обявени от местното водоснабдително дружество, предаде Дарик радио. От вчера водата за битовите потребители струва 2,77 лв. за кубик, което е повишение с 15 стотинки.

Директорът на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев обаче коментира, че фотосите са тенденциозни. "Гледам снимките, те са некоректни, снимано е от опашката на язовира, а по-нагоре е водното езеро. До воден режим няма да се стигне. До май месец няма никакъв проблем", заяви инж. Рашев за DarikNews. Той лично е бил преди обед в първия работен ден на инспекция на язовира и уточни, че над 500 м надморска височина, над водосбора, в момента има много хубав сняг, който напролет ще се стопи и ще възстанови нивото на язовирните води.

"Язовир "Асеновец" е пълен на 1/3, което означава, че имаме достатъчно вода, за да изчакаме снежните пролетни води, които попълват обема. И тъй като тази година започна с малък приток, сме включили и алтернативно водоснабдяване, то е включено още от началото на 2019 г., за да можем да пестим водата в язовира", обясни инженерът. Според него водоснабдителните системи са обезпечени, всеки кладенец има резервна помпа.">

Водоснабдяването на сливналии в момента се осигурява наполовина от язовира и наполовина от помпените станции. Язовирът се намира високо в планината и се попълва от река Въгленска, която после се слива с Беленска река.

"Ако дори снежинка или капка не падне, има как помпените станции да поемат алтернативното водоснабдяване", гарантира още шефът на ВиК-Сливен. Инж. Рашев обаче твърди, че почти винаги по това време на годината е такова състоянието на язовирното ниво с малки изключения. А след това от януари до май водоемът вдига нивото си, за да започне след това отново да спада.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички