Паника за вода и в Сливен/СНИМКИ и ВИДЕО/

Снимки показват много ниско ниво на водата

Паника за вода и в Сливен/СНИМКИ и ВИДЕО/ | StandartNews.com

Снимки и видео: Даниел Рундев, фейсбук

  • Снимки показват много ниско ниво на водата
  • Тенденциозни са, имаме запази до снеготопенето, няма да има режим, контрира шефът на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев

Снимки и видеа с социалните мрежи, показващи, че и язовир "Асеновец" е почти пресъхнал, паникьосаха сливналии. В Града под сините камъни започнаха да говорят, че най-късно през март ги чака съдбата на перничани – режим.

Особено шокиращо е въздействието на снимка на язовира преди и паралела със сегашното ниво на водата, документирани от Даниел Рундев. Хората се възмущават от пустинния пейзаж, обвиняват държавата в безхаберие и в същото време си "честитят" новите цени на водата от 1 януари, обявени от местното водоснабдително дружество, предаде Дарик радио. От вчера водата за битовите потребители струва 2,77 лв. за кубик, което е повишение с 15 стотинки.

Директорът на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев обаче коментира, че фотосите са тенденциозни. "Гледам снимките, те са некоректни, снимано е от опашката на язовира, а по-нагоре е водното езеро. До воден режим няма да се стигне. До май месец няма никакъв проблем", заяви инж. Рашев за DarikNews. Той лично е бил преди обед в първия работен ден на инспекция на язовира и уточни, че над 500 м надморска височина, над водосбора, в момента има много хубав сняг, който напролет ще се стопи и ще възстанови нивото на язовирните води.

"Язовир "Асеновец" е пълен на 1/3, което означава, че имаме достатъчно вода, за да изчакаме снежните пролетни води, които попълват обема. И тъй като тази година започна с малък приток, сме включили и алтернативно водоснабдяване, то е включено още от началото на 2019 г., за да можем да пестим водата в язовира", обясни инженерът. Според него водоснабдителните системи са обезпечени, всеки кладенец има резервна помпа.">

Водоснабдяването на сливналии в момента се осигурява наполовина от язовира и наполовина от помпените станции. Язовирът се намира високо в планината и се попълва от река Въгленска, която после се слива с Беленска река.

"Ако дори снежинка или капка не падне, има как помпените станции да поемат алтернативното водоснабдяване", гарантира още шефът на ВиК-Сливен. Инж. Рашев обаче твърди, че почти винаги по това време на годината е такова състоянието на язовирното ниво с малки изключения. А след това от януари до май водоемът вдига нивото си, за да започне след това отново да спада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай