Вторник,

Откриха инициативата „Да прочетем старозагорските поети”

От: Стандарт -
Откриха инициативата  „Да прочетем старозагорските поети”
A
A
A

По инициатива на старозагорската библиотека „Родина 1860“ днес в Стара Загора в рамките на XVI-тия маратон на четенето беше отбелязан Световния ден на книгата и авторското право.

В парк „Пети октомври“  творци, ученици, библиотекари, книжари, културни дейци и граждани прочетоха любими стихове на старозагорски поети. В инициативата се включи зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, която избра да открие събитието със стихотворението на Иван Хаджихристов „Пътници“. Тя изказа благодарност към всички участващи в процесите на създаване на една книга, като подчерта, че книгоиздаването е свързано с работата на много хора. „Поздравявам всички, които подкрепят от първото зрънце създаването на творбите до тяхното издаване. Хората на духа имат нужда от подкрепа. Поздравявам и хората, за които книгата е смисъл на живот“, допълни още Желева.

Сред присъстващите на събитието беше и главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев, който прочете стихотворението на Николай Лилиев „Тихия пролетен дъжд“. Той разказа, че по повод 85-тия рожден ден на Радио Стара Загора институцията подготвя инициатива, с която да обогати звуковия фонд на Музей Литературна Стара Загора. За жалост обаче никъде не са открити автентични записи с гласа на поета Лилиев.

Любими стихове от Жеко Христов представи началникът на отдел „Култура“Диана Атанасова. Тя припомни, че през 2019 година беше открит новия дом на литературата в Стара Загора- „Музей Литературна Стара Загора“.

Всеки от зрителите имаше възможност да се включи в кампанията „Чети и се снимай 2” като се снима със специалната рамка на библиотека „Родина” и по този начин да се сдобие с безплатна читателска карта.

В тазгодишния Маратон на четенето участие са взели 12 читалища, 16 училища, 10 детски градини и 8 институции, кметства, НПО и фирми от община Стара Загора.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички