Отходна тръба се излива в морето на Синеморец, защо не я спират?

Образувано е наказателно производство срещу община Царево. Ако спрем тръбата, отходните води ще се стичат по улицата, каза кметът

Отходна тръба се излива в морето на Синеморец, защо не я спират? | StandartNews.com

Отходната тръба на Синеморец от години се излива директно в морето. Издадена е забрана, потвърдена от няколко институции, но тъй като строежът на тръбата е без необходимите строителни книжа, изливането на отходни води продължава. РДНСК-Бургас образува административно-наказателно производство срещу Община Царево.

„В интерес на истината за тази забрана разбрах преди 4-5 дни”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на общината инж. Георги Лапчев. По думите му тръбата не е премахната, защото държавата не е намерила начин да подпомогне общините и те да изградят пречиствателни съоръжения. „Ако спрем тръбата, то всички отходни води ще потекат по улиците на селото”, категоричен е той.

„Сагата започва през далечната 2001 г., когато е получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. През 2008 г. той все още не е въведен в експлоатация. Не знам защо до момента общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно съоръжение”, каза в студиото на „Здравей, България” арх. Влади Калинов, началник на отдел ДНСК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай