Сряда,

ОЕК-Враца с извънредно заседание заради АЧС

От: Стандарт -
155
ОЕК-Враца с извънредно заседание заради АЧС
A
A
A

Областната епизоотична комисия проведе извънредно заседание във връзка с изпълнението на Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България през 2020 г.

Заместник областният управител Мирослав Комитски обяви в началото на срещата, че във връзка с изменението и допълнението на Закона за ветеринарномедицинската дейност и съгласно заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, е утвърден нов образец на Заявление за издаване на лиценз за превоз на животни – Образец ЗХОЖ48Б.

„Превозвачите могат да получат новото заявление на място в Областна дирекция по безопасност на храните - Враца  или да го изтеглят от сайта на БАБХ, секция „Документи“. Към документите, необходими за подаване на Заявлението за издаване на лиценз за кратки или продължителни пътувания, ще се изисква представяне и на процедура за почистване и дезинфекция на транспортните средства“, отбеляза Мирослав Комитски. Срокът по лицензирането в съответствие с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност е 21.04.2020 г.

Мирослав Комитски допълни, че на електронната страница на Българската агенция по безопасност на храните вече са достъпни всички документи, свързани с измененията в Закона.

Съгласно писмо с указания на зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, следва да се проведе разяснителна кампания за измененията и допълненията в Закона на ветеринарномедицинската дейност.

„Епидемиологичният анализ на заразните заболявания в страната показва и ясно посочва, че огнищата на заболяването АЧС през 2019 г. най-често са в обекти за отглеждане на животни за лични нужди. Анализът показва също, че значителен брой от тези обекти не са били регистрирани. Промените в Закона целят именно контрол върху регистрацията на обекти, животни и биосигурността им. За правилното и навременно прилагане на новите законови изисквания, следва да се организира разяснителна кампания по общини“, допълни още Комитски.

В тази посока, на заседанието беше утвърден индикативен график по общини и населени места за срещи със стопаните, които желаят да отглеждат животни и да прилагат новите законови изисквания.

Срещите ще се провеждат в рамките на месеците февруари-март и на тях експерти от Областната дирекция „Безопасност на храните“ – Враца, Българския ветеринарен съюз, общинските служби „Земеделие“ и кметове или кметски наместници ще разясняват промените в Закона и ще отговарят на въпроси на животновъдните стопани.

Графиците за провеждане на срещите по разяснителната кампания ще бъдат публично оповестени на видно място в кметствата и общинските администрации.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията