Община Сливен негласно забранява бурките

Община Сливен негласно забранява бурките | StandartNews.com

Община Сливен негласно забранява носенето на бурки. Това показва проектът за промени в наредбата за обществения ред, внесена от кмета Стефан Радев за предстоящата идната седмица сесия на общинския съвет. В чл. 14 на проекта за наредба се казва: на публични места се забранява носенето на дрехи, които покриват лицето по начин, който пречи носещият ги да бъде разпознат. На практика по този начин ние забраняваме бурките, но не "бием тъпана", както правят други общини, довериха пред "Стандарт" съветници.

В проекта за наредба се уточнява, че забраната не се прилага спрямо лица, извършващи служебните си задължения по закините за МВР, ДАНС и отбраната и въоръжените сили. Така без изобщо да се споменават бурките, сливенските общинари забраняват носенето им на публични места. В града под Сините камъни няма жени, които се обличат с бурки. Въпреки това се чувства напрежение сред ромите.

Общинарите се гласят да забранят и публичното изразяване на верски убеждения от представители на вероизповедания и религиозни общности, които не са регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията. Няма да са разрешени и озвучаването на религиозна дейност чрез звук, образи или картина, които нарушават обществения ред, морала, добрите нрави или пречат на останалите граждани. При съставяне на наредбата са взети под внимание редица сигнали, жалби и подписки на граждани до общинския съвет, се казва в мотивите за промените от кмета Стефан Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай