Община Кубрат тегли 2,6 млн. заем, разплаща се с Енерго-Про

Планираният кредит ще помогне на местната управа да се разплати с доставчика на ток, смятат финансистите в общината.

Община Кубрат тегли 2,6 млн. заем, разплаща се с Енерго-Про | StandartNews.com

Община кубрат ще тегли дългосрочен кредит в размер на 2,6 млн. лева, за да погаси  дълговете на фалиралата си ВиК-фирма „Меден кладенец” към доставчика на ток Енерго-Про. Общинският съвет гласува решение, което позволява на кметския екип да започне преговори с банките за вземане на заема.
Кризата, свързана с водното дружество, избухна в началото на декември миналата година, когато  енергото дръпна шалтера на местното ВиК заради натрупан дълг в размер на близо 3 млн. лева.
За да избегне екологичната катастрофа и да осигури вода на домакинствата, които съвестно са си плащали сметките за вода, кметството  подписа споразумение с Енерго–Про. Погасителният план предвижда до 1 март 2019  общината да приведе в касата на енергото  първия транш от 25 хил. лева, три месеца по-късно да даде още 50 хиляди лева, а остатъка от главницита в размер на 2, 8 млн.лв. да се платят до края на тази година.
Планираният кредит от 2,6 млн. лв. ще помогне на местната управа да се разплати с доставчика на ток, смятат финансистите в община Кубрат.

Станка Христова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай