Община Казанлък разработва план за устойчиво развитие на туризма

Кметът Галина Стоянова се срещна в Зала 6 на Общината с председателя на ICOMOS

Община Казанлък разработва план за устойчиво развитие на туризма | StandartNews.com

Във връзка с участието на Казанлък в Градски Дневден Ред на ЕС Кметът Галина Стоянова се срещна в Зала 6 на Общината с председателя на ICOMOS (Международен съвет за паметници и забележителни обекти) на Министерството на вътрешните работи на Германия проф.д-р Йорг Хаспел, директора на археологическия музей в Загреб Санжин Михелич и Радослав Илиев, част от екипа на арх. Дора Иванова за Бузлуджа.

Галина Стоянова разказа, че след срещите онлайн през 2020 г. по Градския Дневен Ред на Европейския съюз – партньорство „култура и наследство“ в Общината е свършена много работа. До края на 2021 г. екип от външни специалисти, с консултацията на проф.Николай Овчаров, ще изготвят интегриран план за устойчиво развитие на туризма в община Казанлък. Кметът изрази надежда, че работата ще започне още по време на предстоящия Фестивал на розата 2021.

Чуждестранните експерти изразиха благодарност от демонстрираното гостоприемство и посетените културно-исторически обекти.“Интеграцията на Бузлуджа на световен план ще допринесе много за развитието на Казанлък“, отбеляза Санжин Михелич. „Пътят е дълъг и труден, но това не трябва да ни отказва!“, каза директорът на археологическия музей в Загреб.

В разговорите бяха разгледани различните гледни точки към бъдещето на монумента – определян като част от най-известните обекти на дисонантното световно наследство. Страните се обединиха около становището, че Бузлуджа трябва да се впише сред културно-историческите обекти в Долината на розите и на тракийските царе, така че взаимно да се допълват

Кметът Галина Стоянова благодари на организацията ИКОМОС за желанието да даде своята експертиза в изготвянето на този стратегически за туризма в региона план, в който паметникът Бузлуджа да намери подобаващото си място. „Ние сме съмишленици в желанието си да направим туристичуски продукт на територията на Долината, който да обхваща различни епохи на живот и традиции тук. Културно-историческото наследство ще бъде обединено в концепция за туризъм, която да дава максимално удовлетворение на туриста от посещението тук.“, посочи Кметът на Казанлък. Галина Стоянова поздрави арх.Дора Иванова, която бе препядствана да вземе участие в срещата: „Тя е „двигателят“, който „събуди“ Бузлуджа.“

Казанлък е четвъртата българска община, която преди две години стана партньор на Градски дневен ред на Европейския съюз и единствената българска община – представител в сферата на културното наследство. Градският форум (Urban agenda) е основен инструмент на Европейския съюз за бъдещо развитие на европейските градове като главен двигател на растежа във всички сфери на живота. За 2020 година той посочи като фокус за работа „дисонантно наследство“ - неразбраното културно-историческо наследство, пример за какъвто е монументът Бузлуджа.  Специалистите определят тази нова категория като важна за случаи на културно наследство, които попадат не в зоната на безпроблемното наследяване, а в зоната на обществените несъгласия, конфликти, противопоставяния и дискусии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай