Бургас разширява плажната ивица

Община Бургас планира не само запазване, но и разширяване на своите плажни ивици

Бургас разширява плажната ивица | StandartNews.com

Община Бургас избира проектант, който да извърши обследване на морското крайбрежие на нейна територия с всички плажове. То ще обхване целия маршрут от квартал "Сарафово" до квартал "Крайморие".

Целта на проучването е да се предпишат мерки срещу редукция на пясъчната ивица, тъй като с времето морето я отнема. Проектът трябва да бъде съобразен със съществуващите и нови съоръжения в територията - пристанища, лодкостоянки, Моста...

Като краен резултат може да се очаква възстановяване на стари и евентуално обособяване на нови буни, както и изграждане на други брегозащитни съоръжения. Те ще помогнат през следващите десетилетия да се образува по-широка пясъчна ивица и ще предотвратяват отнасянето на съществуващата в морето.

Сегашните буни от двете страни на Моста, например, са направени през 70-те години на миналия век. Възрастните бургазлии помнят, че преди тях пясъчната ивица на Северния и Централния плаж е била доста по-тясна. Но същите тези буни с днешна дата вече не са достатъчно ефективни и актуални. Проектантите ще кажат какви мерки да се предприемат, съобразявайки се с географията, климата, инфраструктурата на Бургас. С изготвените от тях диагноза и предписание Общината ще търси необходимото финансиране за изпълнение на реалните мерки.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай