Обединен празник на духовността и културата организират в Стара Загора

Старозагорският квартал “Зора“ чества своя празник

Обединен празник на духовността и културата организират в Стара Загора | StandartNews.com

Обединен празник на духовността и културата организират в Стара Загора, с който ще се отбележат няколко повода - именният празник на Народно читалище „Св. Паисий Хилендарски – 1947“, Църковен храм „Св. Паисий Хилендарски“ и празник на кв. „Зора“. Тази година се навършват  300 години от рождението на Отец Паисий, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизирането на Паисий в Хилендарския манастир.

Честванията започнаха още на 10 юни с изложба от фотоси, преписи на историята и книги за Паисий, които бяха експонирани в библиотеката на старозагорския квартал. Отново в залата, на 14 юни, ученици имаха възможност да чуят част от „Историята“ с дикторски текст.

На 15 юни, в храма от 17.00 часа, отец Йордан ще сподели преживявания, мисли и спомени от Атон.

Пред читалището в кв. „Зора“  ще се проведе специален празник за най-малките, на 16 юни, под мотото „Усмихни се с мен“. Той ще започне в 17.00 часа.

В празничния за жителите на старозагорския квартал ден – 19 юни, от 9.00 часа, ще бъде отслужена литургия в храм „Св. Паисий Хилендарски“, а вечерта пъстро тържество ще отбележи повода. От 18.30 часа започва музикална програма, която включва концерт на орк. „Авлигите“ - с ръководител Стайко Златев, Детски танцов състав „Тракийче“ при НЧ „Г. Бакалов“ и Мъжка фолклорна група „Тракиец“ - с ръководител Кирил Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай