На Тодоровден имен ден ще отбележат над 3 800 старозагорци

На 20 март т.г. поздрави ще приемат още Божидар и Божидара

На Тодоровден имен ден ще отбележат над 3 800 старозагорци | StandartNews.com

Малко над хиляда са господата, носещи името Тодор в Стара Загора,  дамите с име Тодора са 39, а Тодорка са 332 старозагорки, сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На големия църковен празник - Тодоровден, предвещаващ за приближаващия Великден, за имен ден ще почерпят общо 3826 жители на Общината, сред които 639 старозагорки с името Теодора и 525 представители на силния пол с името Теодор.

На 20 март т.г. поздрави ще  приемат още Божидар и Божидара, съответно – 593 и 237, както и Юлиян (96) и Юлияна (57).

Дамите, които ще имат повод да почерпят, са още Дора (166) и Доротея (71) и набиращите все по-голяма популярност Тея (39) и Теа (23.)

Тодоровден, наричан също Тодорица е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай