На косъм от втори Старосел! Овладяха пожара в Михилци

На място има дежурни екипи, които бдят да не се стигне до ново разпалване

На косъм от втори Старосел! Овладяха пожара в Михилци | StandartNews.com

Пожарът в хисарското село Михилци, който лумна в петък, е бил овладян след намесата на хеликоптер "Кугър". Огънят обхвана борова гора в землището на селото. Вертолетът излетял от авиобазата в  Крумово в събота около 13.25 часа, след като вятърът запратил пожара в скалиста местност, до която не можели да стигнат огнеборците. 

Пожарът беше овладян вчера около 19 часа, на места още тлеят малки огнища, но на място има дежурни екипи, които бдят да не се стигне до ново разпалване, разказа пред "Марица" кметицата на селото Божана Пампурова.  

"Беше много страшно, ако не беше навременната намеса на огнеборците, военните и доброволците, огънят, можеше да стигне и до селото и да се повтори случилото се в Старосел", обясни Пампурова. Огънят изправил на нокти жителите на Михилци, които са предимно възрастни хора. Според Пампурова в селото дори се усетило напрежение заради бушуващия пожар в близост.  

Над 200 огнеборци, военни от 61-ва Стрямска бригада, горски служители и доброволци се бореха часове наред да ликвидират огнената стихия, която от петък вечерта бушуваше в района. 

Пожарът от низов прераснал във върхов в боровата гора на могилата югозападно от Баня по посока на пътя за Михилци.

Междувременно в петък вечерта лумнали и други три пожара край Баня, но те били потушени. Два от тях се разразили край гарата и един край хотел „Стряма“. Огънят бил низов, горели сухи треви и храсти. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай