На кого пречат уличните музиканти в Пловдив

Община Пловдив издава разрешителни веднъж годишно

На кого пречат уличните музиканти в Пловдив | StandartNews.com

Дейността на уличните музиканти създаде напрежение в Пловдив. Отново на дневен ред е спорът "за" или "против" уличната музика. Жители и работещи в центъра на града изпратиха до областния управител подписка за ограничаване на дейността на уличните музиканти.

Всеки ден Главната улица на Пловдив се оглася от гайди, цигулки, кавали, китари и барабани. Музиката не спира часове наред, оплакват се участниците в подписката, съобщава БНТ.

"Нямам нищо против, нека да излезат да си изкарат някой лев, но да е всичко балансирано между нас и тях. Мен лично ме дразнят, пак казвам, от такава гледна точка на това, че свирят едно и също нещо постоянно" - казва Павел Павлов, търговец и собственик на магазин.

Подписалите жалбата очакват от местната власт да упражнява постоянен контрол и да въведе ред при изпълнителите, както и да не се използват озвучителни уредби.

"Напоследък все по-малко са проблемите, за щастие. Най-вече проблеми има с продавачи от магазини, които стоят цял ден и така им е много шумно." - разказва Иван Аговски уличен музикант.

"Да, често се случва. Правят им забележки и ги гонят. И на мен се е случвало, да." - признава Наньо Лазаров от Калофер, уличен музикант

Дебатът за уличните музиканти се води всеки ден.

"Доволна съм. Работя си, свирят ми, готино ми е. Нищо против нямам тях. Трябва да го правиш от сърце и душа. Това е най-важното. Дали свириш фалшиво или не, ей тука, трябва да го правиш от сърце." - смята Рени Джизакова

"Даже имаме клиенти в магазините и казват: "Вас главите болят ли ви? Ние тука пет минути сме в магазина и не издържаме вече." Аз даже съм подавал и в общината сигнал и те вдигат ръцете, казват ние нищо не можем да направим." - ядосва се Павел Павлов

Община Пловдив издава разрешителни на уличните музиканти веднъж годишно. За последната година те са едва 110 при 162 през 2021-ва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай