Неделя,

Международен пленер по живопис „Дружба“ за 26-и път под липите

От: Стандарт -
569
Международен пленер по живопис „Дружба“ за 26-и път под липите
A
A
A

В Стара Загора отново си дават среща участниците в Международния пленер по живопис „Дружба“. Събитието е традиция за Съюза на българските художници в града и се реализира с подкрепата на Община Стара Загора.

„Изключително щастлив съм, че за 26-и път откриваме пленера. Благодарен съм на отдел „Култура“ и ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева за подкрепата, въпреки предизвикателствата, които ни поднесоха последните две години.  Днес този пленер продължава да съществува и да се развива“, каза Милен Алагенски, председател на старозагорските художници.

 „Всички усилия си заслужават. Традицията продължава и ето ни отново тук. Сигурна съм, че следващите дни ще бъдат изпълнени с подходящо време и творческа енергия.  Изживейте и усетете нашия град. Творбите, които ще създадете - ще намерят своето достойно място в Художествената галерия в Стара Загора. Добре дошли отново и успех“, пожела на планеристите зам.-кметът Милена Желева.

Осем са художниците в 26-тото издание, което започва днес. Те бяха представени в зала „Байер“. Въпреки че поводът да е в Града на липите за украинката Олга Гребеник не е конкретно пленерът, а бежанският статут, тя се включва с желание и емоция в създаването на живописна красота. Родена в Харков и по образование архитект, от 2009 година до сега работи като свободен артист. Рисува и създава светове с и за деца. Автор е на различни игри, пъзели, както и книги.

Участниците в „Дружба“ са още творците Антон Антонов от Казанлък,  доц. дн Атанас Тотляков от Великотърновския университет, Дан Тенев от Димитровград, Иван Велчев от Плевен, Николай Тодоров от Добрич, както и старозагорското присъствие Слави Славов и Тодор Ковачев.

Пленерът ще завърши по традиция с откриване на изложба на 15 юни, а в експозицията всеки един автор ще покаже 2 платна по регламент, както и други свои творби.

Творците ще са част и от арт събитието „Алея на художниците“, което ще се проведе тази събота в парк „Пети октомври“ на Алеята с кестените.

Планеристите получиха покана да се насладят на десетото издание на Джаз форум Стара Загора, който се провежда от 9 до 11 юни на Античен форум „Августа Траяна“.   


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички