Местят сергиите на Бачковския манастир

Манастирът ще има поклонническо-приемен център

Местят сергиите на Бачковския манастир | StandartNews.com

Светата обител  планира да инвестира в нова база и паркинг, научи TrafficNews. Само преди дни от манастира са подали инвестиционно намерение за изграждане на паркинг и многофункционален поклонническо-приемен център.

Новите съоръжения и обекти ще бъдат разположени в рамките на огромния парцел от 213 декара, който принадлежи на манастира. С инвестицията, от Бачковската обител предвиждат и нова съществена промяна, а именно всички павилиони, които от десетилетия са разположени по улицата ще бъдат изместени в новата обособена зона.

За да се реализира този проект, игуменът на манастира Епископ Сионий, който се води управител на фирмата възложител, като МОЛ, е заявил молба за изменение на Подробния устройствен план и Плана за регулация и застрояване на парцела, който към момента се води със Земеделска земя с НТП "друг вид земеделска земя".

В инвестиционното намерение е разписано, че с ПУП-ПРЗ на село Бачково, Община Асеновград, ще бъдат образувани два нови уреголирани поземлени имота, като единият ще бъде отреден за „Паркинг и обществено обслужващи дейности”, а другия за приемна база.

Единият УПИ ще бъде с площ от 30 декара и върху него ще бъде организиран паркинг за поклонниците, които посещават манастира. Освен това обаче павилионите, които са по улицата, ще бъдат изместени от съществуващите им места директно в него.

Колкото се касае до т.н. многофункционален поклонническо-приемен център, за него ще бъде построена чисто нова сграда. Все още няма яснота точна каква ще бъде функцията на новото звено.

Съществуващият параклис „Св. Йоан Кръстител”, който се намира в проектираната за промени територия, ще бъде запазен и ще предвиди неговото обслужване.

Припомняме, че в последните 4 години още по времето на бившия игрумен архимандрит Симон, бяха заведени редица дела по повод собствеността на улицата и зоната в нейната регулация от кмета на Асеновград, както и от местен бизнесмен за ползването на паркинг в началото на поклонническия път до манастира. След преминаване през всички инстанции делата бяха отсъдени в полза на манастира, въпреки че обителта не разполагаше с валиден документ за собственост на целия парцел.

Именно павилионите станаха и основна ябълка на раздора, тъй като един от най-спорните имоти бе именно 215 дка гори и пешеходния подстъп от Водопада до Клувията, където традиционно са сергиите на търговците. Тогава стана ясно, че църквата прибира под формата на дарение парите от наемите, които са около 30-40 лева месечно за сергия от близо 60-70 обекта. Бившият игуменът обаче посочи, че няма власт да поставя регламенти какво да се продава на метри от религиозната обител. Имаше идея и да се изградят еднотипни каменни сергии, за да се внесе подреденост и по-добър туристически облик на местността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай