Понеделник,

Местят сергиите на Бачковския манастир

От: "Стандарт" -
Местят сергиите на Бачковския манастир
A
A
A

Светата обител  планира да инвестира в нова база и паркинг, научи TrafficNews. Само преди дни от манастира са подали инвестиционно намерение за изграждане на паркинг и многофункционален поклонническо-приемен център.

Новите съоръжения и обекти ще бъдат разположени в рамките на огромния парцел от 213 декара, който принадлежи на манастира. С инвестицията, от Бачковската обител предвиждат и нова съществена промяна, а именно всички павилиони, които от десетилетия са разположени по улицата ще бъдат изместени в новата обособена зона.

За да се реализира този проект, игуменът на манастира Епископ Сионий, който се води управител на фирмата възложител, като МОЛ, е заявил молба за изменение на Подробния устройствен план и Плана за регулация и застрояване на парцела, който към момента се води със Земеделска земя с НТП "друг вид земеделска земя".

В инвестиционното намерение е разписано, че с ПУП-ПРЗ на село Бачково, Община Асеновград, ще бъдат образувани два нови уреголирани поземлени имота, като единият ще бъде отреден за „Паркинг и обществено обслужващи дейности”, а другия за приемна база.

Единият УПИ ще бъде с площ от 30 декара и върху него ще бъде организиран паркинг за поклонниците, които посещават манастира. Освен това обаче павилионите, които са по улицата, ще бъдат изместени от съществуващите им места директно в него.

Колкото се касае до т.н. многофункционален поклонническо-приемен център, за него ще бъде построена чисто нова сграда. Все още няма яснота точна каква ще бъде функцията на новото звено.

Съществуващият параклис „Св. Йоан Кръстител”, който се намира в проектираната за промени територия, ще бъде запазен и ще предвиди неговото обслужване.

Припомняме, че в последните 4 години още по времето на бившия игрумен архимандрит Симон, бяха заведени редица дела по повод собствеността на улицата и зоната в нейната регулация от кмета на Асеновград, както и от местен бизнесмен за ползването на паркинг в началото на поклонническия път до манастира. След преминаване през всички инстанции делата бяха отсъдени в полза на манастира, въпреки че обителта не разполагаше с валиден документ за собственост на целия парцел.

Именно павилионите станаха и основна ябълка на раздора, тъй като един от най-спорните имоти бе именно 215 дка гори и пешеходния подстъп от Водопада до Клувията, където традиционно са сергиите на търговците. Тогава стана ясно, че църквата прибира под формата на дарение парите от наемите, които са около 30-40 лева месечно за сергия от близо 60-70 обекта. Бившият игуменът обаче посочи, че няма власт да поставя регламенти какво да се продава на метри от религиозната обител. Имаше идея и да се изградят еднотипни каменни сергии, за да се внесе подреденост и по-добър туристически облик на местността.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички