Майски срещи на славянските творци „СВЯТО СЛОВО“ в Бургас

От 25 до 28 май ще се проведе петнадесетото издание на Майски срещи на славянските творци „СВЯТО СЛОВО“

Майски срещи на славянските творци „СВЯТО СЛОВО“ в Бургас | StandartNews.com

От 25 до 28 май ще се проведе петнадесетото издание на Майски срещи на славянските творци „СВЯТО СЛОВО“. От 2007 г. насам, през май – месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност – Бургас посреща творци от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия, Чехия и Черна гора. Първите гости на града бяха писатели от големия форум „Славянска прегръдка“ във Варна, чийто вдъхновител и организатор е поетесата Елка Няголова.

От 2011 г. Майски срещи на славянските творци в Бургас имат свое име – „Свято слово“ и станаха самостоятелен форум, подкрепен от Община Бургас, Почетен консул на Руската Федерация в Бургас, Славянско дружество – Бургас, Дружество за приятелство с Русия и народите на ОНД, Читалище „Любен Каравелов 1940“ и Aрт салон „КаРо“. През 2015 г. към организаторите се присъедини и новоучредената Бургаска писателска общност, а от 2018 г. НЧ „Л. Каравелов 1940“ се зае с цялостната организация на форума. Партньори на „Свято слово“ през всички тези години са Община Бургас и РЕКИЦ „Читалища“.

Домакинство и сътрудничество на Майските срещи предлагат Дом на писателя - Бургас, туристически комплекс „Акве Калиде“, „Несебър – световно наследство“ и остров Св. Анастасия. Празниците се обогатяват с нови атрактивни четения, блиц-конкурси, творчески работилници и пленерно творчество, за което тази пролет ще предложи гостоприемство и Странджа планина.

Културният обмен между писатели, домакини и гости търси различни форми за продължение и устойчивост на идеите. Освен личните творчески контакти, бе сключен договор за литературен обмен и взаимни гостувания между Сдружение Бургаска писателска общност и Дружеството на писателите в Хърватия, подписа се меморандум за сътрудничество с литературния фестивал „Ацо Караманов“ в Радовиш, Република Северна Македония; публикувани бяха художествени творби в литературни издания в различни страни,  бяха издадени книги („Фотостихеза“ на Борче Панов в издателство „Либра Скорп“ - Бургас, превод на български - Наталия Недялкова, както и книги на Роза Боянова, Милка Стоянова, Анамария Коева и Атанас Радойнов в издателство „Макавеj“ Скопие от Бранко Цветкоски); наскоро излезе написаната на македонски език книгата със стихове „Стапица за поетски сонища“ на бургаската поетеса ZoomБУЛА (псевдоним на Наталия Недялкова). Родиха се идеи за бъдещи изяви на славянските писатели, като пленери с художници и поети в Северна Македония, участия в литературни фестивали в Северна Македония и Сърбия, взаимни гостувания на творци от Хърватия и България.

През тази година организаторите отбелязват „15 години СВЯТО СЛОВО“ с антология, която ретроспективно представя творби на участниците от 2007 г. до 2021 г. Тя се издава с подкрепата на д-р Васил Костадинов.

Желанието на организаторите е Майски срещи на славянските творци да разширява обхвата и мащабите си, да се превърне в литературен фестивал „Свято слово“.

Медийни партньори на литературния форум: TV Канал 0 и БНР Бургас.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай