"Литера експо" възпитава любов към книгите

На книжното изложение любителите на книгите ще могат да се сдобият с най-добрите заглавия на пазара

"Литера експо" възпитава любов към книгите | StandartNews.com

Шестото книжно изложение „Литера Експо”, което се организира от Асоциацията за култура и книжовност и община Благоевград, бе официално открито от зам.-кмета на община Благоевград  Христина Шопова. Любителите на книгите ще могат да се сдобият с най-добрите заглавия на пазара. Шатрите с най-различна литература са разположени на площад „България” пред търговския център „Ларго Мол”.

„Изключително ми е приятно за шеста поредна година да открия „Литера Експо” в Благоевград. Изложението е едно от събитията, което се наложи в културната програма на града. Целта на това събитие винаги е една и съща – да привлечем колкото се може повече хора, деца да четат, да се докоснат до красотата на книгите и буквите. Каквото се прочете в книгите, винаги остава, а любовта към книгите се възпитава в много ранна детска възраст. Радвам се, че има много деца и съм сигурна, че те ще се сдобият с по една книжка от своите родители. Тази година фокусът е към българската литература, има с какво да се гордеем, какво да прочетем, ще има много срещи с български автори, възползвайте се от това, което предлага изложението”, каза в словото си Христина Шопова. Тя връчи и наградата на писателя Владимир Караджов, автор на книгата "Етиопска приказка". Книгата се продава в 180 държави на 6 континента и е най-превежданата книга за 2018 година.

Възпитаници от балетна формация „Кроазе“ и вокална група „Мая“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, представиха артистична прогарама.

Изложението „Литера Експо” продължава до 18 май. Жители и гости на града ще могат да се срещнат с известни писатели и поети. Разговор с писателя Димитър Тонин и представяне на новите му книги ще се проведе в сряда от 18,00 часа. На следващия ден по същото време е срещата със Здравка Евтимова, чийто разказ „Кръв от къртица” бе включен в американски учебник по литература за 8 клас. Интересна ще е и срещата на благоевградчани с поетите Добромир Банев и Маргарита Петкова на 17 май от 18,00 часа.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай