Летен вирус тръшна македонци с деца (ОБЗОР)

Летен вирус тръшна македонци с деца (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прилошало им след вечеря с наденици и ребърца, другите 450 гости без оплаквания

Четирима души са настанени в инфекциозно отделение на благоевградската болница след съмнения за хранително натравяне в хотел в курорта Банско. Те са транспортирани в болничното заведение към 3 часа през нощта в неделя. Пациентите са от Македония - двама мъже, които са на по 42 години, и синовете им - на 15 и 16 години. Четиримата били на ваканция през уикенда в хотелски комплекс "Гранд Хотел Банско" в града под Тодорка. Хранели се там по услугата ол инклузив. Приети са в лечебното заведение със симптоми на хранително отравяне - с повръщане и разстройство. По думите им вечеряли в комплекса и малко по-късно им прилошало. "Веднага ни информираха за случая от Спешен център. Наш екип в момента е на проверка в хотела. Ще се вземат проби от персонала и от водата. Колегите от Областната дирекция по безопасност на храните ще вземат проби от всички храни и от кухнята.

Няма други клиенти на хотела с оплаквания", каза д-р Лена Павлова, директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Медиците увериха, че четиримата македонци не са били в тежко състояние и бързо са стабилизирани. "Възможно е да става въпрос и за летен вирус ентероколит. Няма нищо тревожно, четиримата са добре, изписваме ги", каза вчера д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ - Благоевград. Резултатите от взетите проби ще станат ясни на по-късен етап. "Проверяваме всички възможни версии. Няма нито един друг от стотиците гости, който да има каквито и да е оплаквания. Много е вероятно да става въпрос за летен вирус. Ние обаче взехме всички необходими проби", каза д-р Весела Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ.

Над 450 гости на "Гранд Хотел Банско" са вечеряли в събота в комплекса. "Там се храним и ние - персонал и ръководство. Нямаме никакви проблеми. Не сме предлагали нищо с кайма в съботната вечер. Имахме италианска вечер, доставиха ни охладени меса. Хапнахме ирландски наденички и свински ребърца. Храна тук не се задържа, контролът и проверките на хранителните продукти са ежедневни", коментираха от управата на хотела в курорта Банско. Те съдействаха на инспекторите от РЗИ при проверката. "Нямаме никакви притеснения, най-вероятно нещо друго е причинило неразположението на четиримата ни гости. Всичко ще стане ясно, когато станат ясни резултатите от взетите проби", казаха служители на хотела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай