Кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII Фестивал на маскарадните игри на 23 март

Кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора посреща XXIII Фестивал на маскарадните игри на 23 март /събота/.  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще огласят центъра на града в съботния ден, а началото на събитието е предвидено за 9.30 часа с традиционното дефиле на участниците. Малко след тях, възпитаниците на старозагорските детски градини ще покажат своите шарени костюми. Жителите и гостите на града ще станат свидетели на прогонването на студа, тъмнината и лошотията.

Част от пъстроцветната програма тази година са и Дервишката група на читалище „Отец Паисий-1890“ – село Лесичово, община Пазарджик, която ще представи обичая „Дервишовден в Лесичово“, вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България" през 2014 г. 

Организатори на един от най-колоритните и атрактивни фестивали в България са Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев 2005“, НЧ „Настроение 2017“ и  Регионален исторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай