Коронавирусът спря и "Ориент Експрес"

За първи път от над 15 години русенци не посрещнаха легендарния влак

Коронавирусът спря и "Ориент Експрес" | StandartNews.com

За първи път от над 15 години русенци не посрещнаха на гарата легендарния „Ориент Експрес“. Най-известният влак в света спираше в крайдунавския град по пътя си от Париж към Истанбул обикновено в края на август или началото на септември. И макар че престоят в Русе бе съвсем кратък – около половин час, идването на луксозния влак бе истинско вълнуващо събитие.

„Нямаме информация дали „Ориент Експерс“ ще пътува тази година. Но щом досега не е минал, най-вероятно са го спрели заради коронавируса“, казаха от русенската гара, съобщи „Монитор”.

Известният влак прекосява веднъж в годината Европа и спира на две места в България – в Русе и във Варна, където престоява за по-дълго време. В някои години при пристигането му на гарата в крайдунавския град настава истинско стълпотворение. Русенци водят децата си да им покажат композицията, увековечена от Агата Кристи, правят си снимки до герба, а ако някой стюард се покаже навън, се налага да позира през целия престой. Главният готвач Кристиян Бодигел вече е стар познат на посрещачите в Русе. В повечето случаи той също излиза и разговаря с хората, като задоволява любопитството им и издава какво е изисканото меню, което е приготвил за отбраните пътници. Допреди пет години можеше да се разговаря и с пасажерите, но от 2016 г. им е забранено да отварят прозорците заради мерките за безопасност.

Като част от туристическата индустрия и компанията Belmond, която притежава композицията Vinice Simplon Orient Express, търпи сериозни щети заради коронавируса. След кризата, преживяна от света в първата половина на годината, ръководството на частния оператор възнамерява „Ориент Експрес“ да възобнови луксозните си пътувания в началото на юли т.г. Първото дори е обявено на 8 юли между Венеция и Лондон, но не се осъществява, става ясно от публикации за работата на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай