Петък,

Коронавирусът спря и "Ориент Експрес"

От: СТАНДАРТ -
171
Коронавирусът спря и "Ориент Експрес"
A
A
A

За първи път от над 15 години русенци не посрещнаха на гарата легендарния „Ориент Експрес“. Най-известният влак в света спираше в крайдунавския град по пътя си от Париж към Истанбул обикновено в края на август или началото на септември. И макар че престоят в Русе бе съвсем кратък – около половин час, идването на луксозния влак бе истинско вълнуващо събитие.

„Нямаме информация дали „Ориент Експерс“ ще пътува тази година. Но щом досега не е минал, най-вероятно са го спрели заради коронавируса“, казаха от русенската гара, съобщи „Монитор”.

Известният влак прекосява веднъж в годината Европа и спира на две места в България – в Русе и във Варна, където престоява за по-дълго време. В някои години при пристигането му на гарата в крайдунавския град настава истинско стълпотворение. Русенци водят децата си да им покажат композицията, увековечена от Агата Кристи, правят си снимки до герба, а ако някой стюард се покаже навън, се налага да позира през целия престой. Главният готвач Кристиян Бодигел вече е стар познат на посрещачите в Русе. В повечето случаи той също излиза и разговаря с хората, като задоволява любопитството им и издава какво е изисканото меню, което е приготвил за отбраните пътници. Допреди пет години можеше да се разговаря и с пасажерите, но от 2016 г. им е забранено да отварят прозорците заради мерките за безопасност.

Като част от туристическата индустрия и компанията Belmond, която притежава композицията Vinice Simplon Orient Express, търпи сериозни щети заради коронавируса. След кризата, преживяна от света в първата половина на годината, ръководството на частния оператор възнамерява „Ориент Експрес“ да възобнови луксозните си пътувания в началото на юли т.г. Първото дори е обявено на 8 юли между Венеция и Лондон, но не се осъществява, става ясно от публикации за работата на компанията.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички