Неделя,

Корабът на Джак Спароу акостира в Симитли

От: Стандарт -
A
A
A

С пиратския си кораб до Древната кукерска земя по Струма в посока, обратна на течението, доплава Джак Спароу от евросело Черниче до стадиона в Симитли. Много находчиви, чернишките бабугери разсмяха искрено публиката. А музиката, хората… всичко беше на европейско ниво. На „пристанището“ до пиратския си кораб имаха и въртележка с „леки момичета“, пише pirinsko.com. 
Но по численост на разкошни кукери няма кой да бие групата от Крупник. Най-много са. Крупнишката група кукери на фестивала в Симитли доведе кметицата. Тя, пременена в народна носия, развя знамето. Знамето на село Крупник. Тя го е шила, тя му е турила знака, кметицата Иванка Чакалска. А съседите им от Полена – и те всяка година претендират да са най-добрите, най-атрактивните. Не отстъпиха и сега. Смаяха публиката с безброй бабички и старци. Шегуваха се в публиката – младите в селото да работят за демографията. С толкоз много старци в кукерската група… Край тях на стадиона в Симитли дефилираха с русалийски танц от петричката група "Златна фея". Те показаха и страхотни костюми от овчи кожи. С подобни костюми бяха и кукерите от кюстендилското село Ябълково.

В събота в града се проведе традиционният фестивал "Симитлия - древната земя на кукерите", в който се включиха над  3000 участници от 30 групи от цялата страна.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички