Понеделник,

Корабът на Джак Спароу акостира в Симитли

От: Стандарт -
Корабът на Джак Спароу акостира в Симитли
A
A
A

С пиратския си кораб до Древната кукерска земя по Струма в посока, обратна на течението, доплава Джак Спароу от евросело Черниче до стадиона в Симитли. Много находчиви, чернишките бабугери разсмяха искрено публиката. А музиката, хората… всичко беше на европейско ниво. На „пристанището“ до пиратския си кораб имаха и въртележка с „леки момичета“, пише pirinsko.com. 
Но по численост на разкошни кукери няма кой да бие групата от Крупник. Най-много са. Крупнишката група кукери на фестивала в Симитли доведе кметицата. Тя, пременена в народна носия, развя знамето. Знамето на село Крупник. Тя го е шила, тя му е турила знака, кметицата Иванка Чакалска. А съседите им от Полена – и те всяка година претендират да са най-добрите, най-атрактивните. Не отстъпиха и сега. Смаяха публиката с безброй бабички и старци. Шегуваха се в публиката – младите в селото да работят за демографията. С толкоз много старци в кукерската група… Край тях на стадиона в Симитли дефилираха с русалийски танц от петричката група "Златна фея". Те показаха и страхотни костюми от овчи кожи. С подобни костюми бяха и кукерите от кюстендилското село Ябълково.

В събота в града се проведе традиционният фестивал "Симитлия - древната земя на кукерите", в който се включиха над  3000 участници от 30 групи от цялата страна.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички