КНСБ представи в Кърджали данни за сивата икономика

Президентът на Конфедерацията Пламен Димитров коментира и темата с доходите на българина

КНСБ представи в Кърджали данни за сивата икономика | StandartNews.com

В следващите две седмици  ще финализираме двустранно споразумение  с Главна прокуратура за взаимопомощ в сферата на осигурителни измами. Това  заяви в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров. Пред журналисти синдикалистът   и експерти от конфедерацията представиха данни за нивото на сивата икономика в България, както и предложенията на КНСБ за справяне с това явление. Бе представено и новото приложение на КНСБ VOX, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. „Независимо, че през последните години икономиката изсветлява и нейното ниво днес е малко над 23 на сто, тя генерира 23 млрд. лв. годишно, така се убива лоялната конкуренция”, уточни Димитров. Най- засегнати сектори са строителство, селско стопанство, лека промишленост, търговия и ремонт на авточасти .

В Кърджали бе открита и информационната кампания на КНСБ под мотото „Сивото убива!“, която има за цел да повиши обществената осведоменост, и да насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България. Стана ясно, че към момента общо от страната са подадени над 50 сигнала, като голяма част са за забавяния при изплащане на заплати и лоши условия на труд.От КНСБ уточниха, че вече са сигнализирани контролните органи и по един от сигналите са предприети конкретни мерки.

Един от секторите в страната, където се наблюдава елементи на сива икономика е строителството. В тази връзка синдикатът ще предложи в Закона за устройство на територията, строително – монтажните работи на обект над 100 кв. м  да се извършват само от фирми,  вписани в Регистъра на строителната камара, което ще даде по – голяма гаранция за качество.

Областният координатор на  КНСБ Кърджали Иванка Караколева коментира, че в област Кърджали сивата икономика съставлява 16-17 на сто. „В строителството в Кърджали не сивее, но сивее в леката промишленост, по – точно шивашкия бранш, в ресторанстьорстово и търговията”, заяви Караколева.

В Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира и темата с доходите на българина . Той посочи, че ще настояват за двуцифрен ръст на МРЗ от 12-15 на сто. „Ще искаме в частния сектор да се възстанови националното договаряне с бизнеса по сектори за ръст на заплатите, ще искаме също въвеждане през Закона за бюджета на необлагаем минимум на физически лица т.е. за връщане на данък за нискодоходни групи, така както се прилага този механизъм в САЩ и  Великобритания”, заяви Пламен Димитров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай