Кметът на Бургас с драматична изповед

Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението, написа

Кметът на Бургас с драматична изповед | StandartNews.com

Драматична изповед за тежката ковид-ситуация в Бургас и липсата на лекари направи във фейсбук кметът на морския град Димитър Николов. Легла има, можем и още да разкрием, но няма откъде да внесем лекари и медицински сестри, написа кметът, чийто град и днес е втори брой на заразените след София. Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението, написа още Димитър Николов.

Ето целия пост на кмета на Бургас Димитър Николов:

Днес имахме дълга и тежка оперативка с управителите на болниците в Бургас.  За съжаление сме в челните редици по брой заразени с Ковид и настанени в болница.

Броят на ковид леглата в здравните заведения от днес е увеличен на 522, с 481 хоспитализирани пациенти.

Към този момент в болниците има свободни легла и няма проблем те да бъдат увеличени, както и да ги обезпечим с апаратура. Но няма откъде да внесем лекари и медицински сестри.

Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението. Хората в бели престилки полагат неистови усилия и се грижат за хоспитализираните. Някои дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им.

Десетки лекари, медицински сестри и санитари в момента са заразени. От днешната оперативка стана ясно, че вече има няколко случая на повторно заразени медицински лица.

Знам какви реакции ще предизвикам с този пост, но съм длъжен да предам горещия апел на медиците и да се присъединя към него.

Моля ви, съдействайте на бургаските болници! На бургаските медици! Знаете как! Повтаряно е до втръсване!

Търсете Спешна помощ само когато наистина се налага!  Доверявайте се на преценката на личните лекари и медиците в триажните центрове! Те решават дали пациент е за хоспитализация, или за домашно лечение.

Почти няма бургаска болница, която да не е загубила медик в битката му с вируса. А заразените са десетки. И няма кой да ги смени!

В Белодробната болница 16 процента от персонала е заразен. По-леките случаи спят в отделението, за да се грижат за настанените болни. В реанимацията на УМБАЛ от 12 лекари - 4 са заразени, както и четири медицински сестри. В останалите отделения много медици също се лекуват. А потокът на спешни пациенти извън ковид случаите продължава.

В Бърза помощ губят вече втори свой колега.

Ресурсът от медици е на изчерпване! Единици са медицинските лица от съседни области, които се включват в работата на бургаските болници, защото кадровият ресурс и в България, и в Европа е на критичния си минимум!

Затова, от името на управителите на бургаските болници, призовавам здравите: моля ви, ограничете още повече контактите си! Това ще е вашата неоценима помощ и подарък за медиците и за близките ви!

Призовавам тези, които са заразени, но по някаква причина не са се изследвали, за да избегнат карантината: не го правете! С излизането си от дома застрашавате околните! Не е честно!

От днес служители на УКОРС ще се опитат да облекчат работата на Спешна помощ, като поемат превоза на изписани пациенти до дома им, ако никой от близките им не го направи.

Ще продължим да осигуряваме защитни предпазни средства, облекла и апаратура за болниците от общинския бюджет и дарения.

Полицията ще продължи да прави проверки по адреси на карантинирани и на търговски обекти. От РЗИ са в постоянна координация с бургаските болници.

Но в тези напрегнати дни най-ценната помощ ще бъде вашата. Благодаря ви за разбирането!

И на финал: Ще продължа да изтривам, без дори да прочета, всички имейли и съобщения, които ми “разкриват” световния заговор и “измислицата” коронавирус. От уважение към неистовите усилия на медиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай