Казанлък отбелязва 144 години от своето освобождение

На гражданите бяха припомнени трагичните събития след сражението при Шипка

Казанлък отбелязва 144 години от своето освобождение | StandartNews.com

В навечерието на официалната дата на Освобождението на Казанлък – 8 януари днес се състоя поклонението по традиция в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“.

Заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата на Казанлък отслужи отец Цанко от Девическия манастир. На гражданите бяха припомнени трагичните събития след сражението при Шипка – Шейново по време на Руско-турската война, чиято емблема за Казанлък е манастирът „Въведение Богородично“. През 1877 г. той приютява стотици ранени опълченци и ранени руски воини, а в последствие и бежанците от опожарена Стара Загора. Паметникът в двора на църковната обител е посветен на избитите 340 ранени и болни жени, деца и старци, на загиналите за Свободата на България опълченци и руски воини. Там са погребани редом до монахините и починалите от раните си опълченци от Пета дружина на Българското опълчение и руски офицери и войници. В тяхна памет присъстващите склониха глава в едноминутно мълчание.

Цветя подесоха Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, полковник Тодор Манчев, заместник-командир по логистичното осигуряване на 61 Стрямска механизирана бригада, общински съветници, представители на Общинското ръководство, ученици от казанлъшки училища и детски градини, културни институти, патриотични организации и родолюбиви граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай