Казанлъчани организират Празник на розата и в Бостън, САЩ

Аромата на казанлъшката розова долина се усеща дори и през океана

Казанлъчани организират Празник на розата и в Бостън, САЩ | StandartNews.com

Аромата на казанлъшката розова долина се усеща дори и през океана. Казанлъчани, живеещи в американския град Бостън, организират Фестивал на розата в САЩ.

След 2-годишна пауза заради пандемията, на 5 юни в Бостън, за 11-ти път се проведе Фестивала на Розата. Празникът събра около 120 души в новия дом на българската общност “Български център в Нова Англия”, който освен като културен център е също и дом на българската църква “Света Петка” и българското училище “Св. Св. Кирил и Методий”.

Тазгодишният празник се проведе по инициатива на казанлъшкото семейство Валентин и Теодора Теневи, и с помощта на доброволци от околността и Българския център.

„Беше един слънчев ден, изпълнен с веселие, изкуство, стари и нови срещи, вкусна храна, томбола, фолклорна музика и танци. Надеждата винаги е следващата година да приветстваме повече хора, да разширим програмата и най-вече да продължим културно просветната традиция пренесена от Розовата Долина.”, коментираха организаторите пред kazanlak.com.

През 2009 година първоначално идеята се заражда като землячешка среща, но група казанлъчани предлагат сбирката да съвпадне с Празника на розата в България. По-късно, в стадий на плануване българите в Бостън приемат предложение празника да се нарича Фестивал на Розата и да приветства всички българи в областта за популяризиране и културно развитие на прекрасната традиция от родния край.

Първият фестивал се е провел на 5 юни 2010 година, като организацията тогава поели казанлъшките семейства: Атанасови, Спасови, Теневи, Христови, Петрови, Станчеви, Барабонкови и Андонови. Тогава започнала и традицията за сервиране на “казанлъшки кюфтета”. Празненството събрало не повече от 70 човека, но все пак е било пълно с веселие, фолклорна музика и танци, и най-вече щастливи хора.

Така фестивала на розата в Бостън поставил своето начало и продължава всяка година, като програмата включва фолклорна музика изпълнена от Снежана Пенчева, танцова програма от Бостънския фолклорен ансамбъл „Лудо младо”, томбола с награди, спонсорирана от български бизнеси от района.

През 2015 г. Валентин Тенев внася идеята за конкурс на тематична детска рисунка, за да може младото поколение да се включи във фестивала и да научи по пряко за Роза Дамасцена и традициите от Розовата долина.

През годините Фестивала на розата в Бостън е приветствал гости, музиканти, певци, и танцови групи от околността, та дори и от Канада. Празникът успява и да набере доходи, които използва с благотворителна цел. На десетото издание на празника през 2019 г. са присъствали повече от 300 човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай