Карлово чака туристи да варят розово масло

Организаторите са подготвили ликьор от рози, гюлова ракия и локум с аромат на карловска роза

Карлово чака туристи да варят розово масло | StandartNews.com

Карлово чака туристи за специална атракция, свързана с добиването на розово масло.  Утре, 30 май,  и на 7 юни в Бухаловият хан в комплекс „Старинно Карлово“  ще бъде представена близо 200-годишната традиция за отглеждането на роза дамасцена и добива на ценното като злато масло, пише "Марица".

Вратите на Бухаловия хан са отворени още от 9.00 часа сутринта. В китния озеленен двор – дезинфектиран по всички изисквания, гостите ще посрещат местни самодейци в народни носии. Те са подредени пред метър и половина, но пък песните им звучат красиво. Кукери от Розовата долина мятат хлопки и звънът им гони и злините, и вирусите. На тяхната положителна енергия не може да устои дори страховитият коронавирус.

На огнището е инсталирана старинна гюлпана за изваряване на розов цвят и добиване на розово масло с меден казан, огромна каца и традиционните конкуми – съдовете, в които се събира розовото масло.

Организаторите са подготвили ликьор от рози, гюлова ракия и локум с аромат на карловска роза. Тогава посетителите могат да свалят маските и да опитат от тези фини деликатеси и се насладят на аромата и вкуса на розата. Финалът е кафето на пясък, приготвяно в медно джезве. Ароматът му привлича посетители, които минават по живописната улица „Васил Левски“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай